Linkuri accesibilitate

Reacții la Declarația Parlamentului referitoare la problematica transnistreană (Jurnal de Chișinău)


Conferinţa de prezentare a proiectelor euroasiatice (Adevărul, Kommersant).



Editorialul semnat de Nicolae Negru în „Jurnal de Chișinău” comentează recenta declarație a Parlamentului referitoare la problematica transnistreană. „Muntele a născut un şoricel”, scrie Negru şi continuă: „Dacă prin documentul adoptat vineri, după două săptămâni de „activităţi seismice”, Parlamentul R. Moldova şi-a propus să producă un document care să nu lase nicio urmă în conştiinţa publică, să nu trezească niciun sentiment, niciun gând cetăţenilor RM, lucrul acesta aproape că i-a reuşit.”

Autorului i se pare că declaraţia a adunat toate frazele comune – despre metode politice şi paşnice, despre măsurile de consolidare a încrederii, despre evitarea acţiunilor unilaterale etc., „cristalizate” de-a lungul anilor în cadrul „dialogurilor” dintre Chişinău şi Tiraspol (cu contribuţia frazeologică a mediatorilor, garanţilor şi observatorilor, fireşte)”. În opinia sa, „faptul că a fost votată de fracţiunile PLDM, PD, grupul liberalilor reformatori, PCRM demonstrează un compromis nu neapărat în interesul R. Moldova, cât în cel al unanimităţii”.

Petru Bogatu, de la acelaşi ziar, găseşte de cuviinţă să revină la vizita, acum două săptămâni, la Chişinău a profesorului Alexandr Dughin, specialist în geopolitică, filozofie şi sociologie, si unul dintre principalii exponenţi ai proiectului Eurasia. Ce a căutat naţional-bolşevicul Dughin la Chişinău?, se întreabă el şi explică: Dughin este, neîndoielnic, cel mai important ideolog al putinismului, iar la TV sau la conferinţele la care a fost invitat, pentru a nu genera confuzii, trebuia privit ca atare. Atunci când pledează pentru unirea Basarabiei cu România, dar numai sub rezerva distanţării acesteia de UE şi SUA în favoarea unei alianţe cu Rusia, Dughin ne întinde surâzând un măr dulce şi rumen, dar otrăvit pe dinăuntru.

Două articole din presa de astăzi anunţă desfăşurarea pe 28 iunie la Chişinău a unei conferinţe de prezentare a proiectelor euroasiatice. Eugenia Pogor scrie în „Adevărul” că la acest eveniment organizat de Comisia economică euroasiatică şi Ambasada rusă vor fi prezentate avantajele Uniunii Vamale Rusia-Belarus-Kazahstan şi vor fi discutate perspectivele aderării Republicii Moldova la Uniunea Euroasiatică.

Evenimentul va avea loc sub egida misiunilor diplomatice ale celor trei ţări din spaţiul economic unic”, scrie autoarea. „Ministerul moldovean de Externe, care a fost informat despre desfăşurarea conferinţei, a propus să fie invitaţi şi experţi locali pentru a prezenta perspectiva de aderarea a Moldovei la Uniunea Europeană. „În principiu, ideea a fost acceptată de organizatori“, precizează Ana Taban, purtătoarea de cuvânt a ministerului”, se mai menționează în articol.

Articolul din „Kommersant.md” comentează conferinţa ca fiind dovada faptului că Moscova a lansat operaţiunea de momeală a Republicii Moldova în Uniunea Euroasitică. „De la cuvintele despre atractivitatea Uniunii Euroasiatice pentru Republica Moldova Moscova a trecut la fapte. Pe 28 iunie, în ziua considerată „neagră pentru Basarabia” de către unioniştii care marchează în această zi o nouă aniversare a ocupaţiei sovietice, Comisia economică euroasiatică desfăşoară o acţiune de amploare de prezentare a proiectului la Chişinău”, se arată în articol.
XS
SM
MD
LG