Linkuri accesibilitate

Unde poate să fie un copil mai în siguranţă decât în propria familie...


Ion Oboroceanu: „numărul cazurilor de agresare sexuală a minorilor, al cazurilor de lezare a drepturilor copiilor, este, anual, în creştere.”Curtea Constituțională va examina joi o sesizare împotriva legii castrării chimice a pedofililor, inițiată de Partidul Liberal și intrată în vigoare anul trecut. Dezbaterea CC vine după ce zilele trecute un tribunal din Căușeni l-a condamnat la 19 ani de închisoare și castrare chimică pe un bărbat de 35 de ani găsit vinovat de a-și fi violat fiica minoră. Europa Libera l-a intrebat pe Ion Oboroceanu, procurorul de la Căușeni, care a cerut si obtinut ultima sentinta de castrare, de ce anii de puscarie nu ar fi fost suficienti in cazul încheiat saptamana trecuta:

Procurorul Ion Oboroceanu
Procurorul Ion Oboroceanu
Ion Oboroceanu: „Acest violator concubinează cu o doamnă şi au împreună patru copii minori. Fiind în stare de ebrietate, în grija lui erau lăsaţi aceşti copii. Şi, iată, când era lăsată în grija acestui agresor, el o abuza. Unde poate să fie un copil mai în siguranţă decât în propria familie, în propriul dormitor şi înconjurat de propriii părinţi.

Anume din aceste considerente noi am studiat suplimentar jurisprudenţa curţii, toate standardele şi recomandările internaţionale şi am făcut acest pas pentru a implementa în practică. L-am considerat şi îl considerăm specific din cauza faptului că el abuza de băuturi alcoolice, avea un comportament foarte uşuratic faţă de membrii familiei şi de propriei copii şi am decis astfel de sancţiune şi aş recomanda şi altor colegi procurori să fie foarte duri faţă de agresorii sexuali.

Pentru că, luaţi cunoştinţă suplimentar cu datele statistice a Procuraturii generale şi a Ministerului de interne, anume pentru faptul că noi, procurorii, poliţiştii şi judecătorii nu suntem duri cu astfel de violatori şi făptuitori, numărul cazurilor de agresare sexuală a minorilor, numărul cazurilor de lezare a drepturilor copiilor, este anual, spre regret, în creştere.

Aceasta este vina şi responsabilitatea noastră, a celor din agenţiile de aplicare a legii, care deseori, în loc să aplicăm corect legea, noi o comentăm, ne expunem părerea şi nu atragem atenţia acelor minori, acelor persoane care au avut de suferit din cauza violatorilor şi agresorilor.”

Europa Liberă: Castrarea chimică ca sentinţă pentru pedofili, este mai degrabă ca o excepţie, aplicarea acestei sancţiuni în Republica Moldova, decât o regulă, se cunosc câteva cazuri, le numărăm pe degete. De ce, din punctul dumneavoastră de vedere?

Ion Oboroceanu: „Din simplu motiv că, trebuie să recunosc, nu toţi colegii din agenţiile de aplicare a legii cunosc în totalitate aceste prevederi legale. Deseori, colegii spun că nu există un mecanism, dar eu le-am spus şi le-am replicat că nu trebuie să aşteptăm mecanismul, trebuie să încercăm singuri să facem practica judiciară, reieşind din exemplele internaţionale şi jurisprudenţa Curţii Europene.

Evident, trebuie să recunoaştem că noi, atât în cazurile de violenţă în familie, abuz sexual şi alte tipuri de infracţiuni nu avem o abordare pro activă, noi deja trebuie să ne deprindem, suntem reprezentanţii statului şi avem obligaţiunea directă să avem o abordare pro activă în investigarea infracţiunilor. Doar atunci vom recăpăta acea încredere a societăţii şi a cetăţenilor, în organele de drept.”

Europa Liberă: Dar cum pro activă, adică imediat ce s-a raportat să se intervină?

Ion Oboroceanu: „Noi nu trebuie să aşteptăm ca persoana care a sesizat organele de drept sau nouă ne-a devenit cunoscut un act de infracţiune, trebuie să mergem să investigăm prin alte metode, implicând alte organe speciale, pentru a acumula probe şi a nu admite. Cel mai interesant, o practică pozitivă pe care o avem noi la Procuratura Căuşeni, audiem aceste persoane în încăperile special amenajate, prietenoase copilului, cu participarea psihologului, şi nu admitem ca ea să fie audiată de două sau mai multe ori, pentru ca să nu admitem revictimizarea acestor persoane.”

Europa Liberă: Dar această sentinţă, castrarea chimică pentru pedofili este contestată la Curtea Constituţională, de un avocat al poporului, se va examina în câteva zile. Spuneţi-mi, în cazul în care ea e declarată neconstituţională, ce efecte ar putea avea această decizie?

Ion Oboroceanu: „Această sesizare a fost depusă de către domnul Anatol Munteanu, directorul Centrului pentru Drepturile Omului, avocat parlamentar, dar eu l-aş întreba atât pe el cât şi pe ceilalţi promotori ai drepturilor omului, de ce drepturile şi interesele violatorilor şi agresorilor au o prioritate faţă de cele ale victimelor abuzurilor sexuale, în cazul de faţă a minorilor şi le-aş recomanda să meargă mai des prin instanţele de judecată şi să vadă acei minori care au avut de suferit în urma violatorilor şi agresorilor şi să studieze suplimentar jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului, care ne obligă, în toate cazurile de abuz sexul şi alte încălcări de lege, niciodată drepturile făptuitorului, inculpaţilor şi învinuiţilor nu pot să prevaleze asupra drepturilor victimelor infracţiunilor.

Castrarea chimică se aplică doar în cazurile în care a avut de suferit un minor până la 14 ani şi gata. Adică cum, la o persoană de 30, 40, 50 de ani noi considerăm tratament inuman şi degradant, dar acea persoană de 7, 8, în cazul nostru 11 anişori, acesta nu este tratament inuman şi degradant, nu este imixtiune în viaţa intimă, privată şi de familie, adică cum? I

ată eu aici nu am înţeles şi sper că Curtea Constituţională va declara această lege constituţională şi ne va lăsa pe noi, acei din Procuratură, Poliţie şi instanţe de judecată să aplicăm foarte dur această lege care, în marea majoritate a practicii internaţionale, ea este aplicată atât pentru sancţionarea violatorului cât şi pentru a-i descuraja pe alţii care au comis sau au de gând intenţionat să comită astfel de infracţiuni destul de grave.”
XS
SM
MD
LG