Linkuri accesibilitate

Cazul Snowden și relațiile Statelor Unite cu Rusia și cu China


Edward Snowden în timpul unui interviu pentru „The Guardian”, în camera sa de hotel la Hong Kong, 8 iunie 2013.
Edward Snowden în timpul unui interviu pentru „The Guardian”, în camera sa de hotel la Hong Kong, 8 iunie 2013.

Dmitri Peskov: „Nu avem nicio informatie legata de el",




Washington-ul a cerut luni Rusiei cooperarea sa pentru trimiterea in Statele Unite a lui Edward Snowden, inculpat de spionaj, pentru a raspunde acuzatiilor.

Snowden a fugit duminica din Hong Kong, unde se refugiase, la Moscova, si nu este limpede daca a reusit sau nu sa plece catre Ecuador de la Moscova, unde a cerut azil politic.

Creatorul Wikileaks, Julian Assange a anunţat cu puţin timp în urmă că Snowden ar fi sanatos şi în siguranţă. Se relatează că autorităţile ruse ar analiza cererea de extrădare solicitată de Statele Unite.

„Tinînd cont de coopererea noastra reintarite dupa atentatele de la maratonul din Boston si colaborarea cu Rusia privind aplicarea legilor - trimiterea in Rusia a unor criminali la cererea Moscovei - speram ca guvernul rus sa studieze toate optiunile posibile pentru a il expulza pe Snowden in SUA, pentru a raspunde in fata justitiei pentru acuzatiile care i se aduc", a declarat anterior purtatorul de cuvant pentru siguranta nationala, Caitlin Hayden.

„SUA nu ar trebui sa se astepte ca Rusia sa il expulzeze pe Snowden” , a declarat in replică la solicitarea Washingtonului șeful comisiei de afaceri externe din Duma de stat de la Moscova.

„Legaturile sunt intr-o faza complicata si cand legaturile sunt intr-o faza complicata, cand o tara desfasoara actiuni ostile fata de cealalta tara, de ce ar trebui SUA sa se astepte la retinere si intelegere din partea Rusiei?" a spus Aleksei Pușkov.

La randul sau, Kremlinul a declarat ca nu stie de nicio legatura intre Snowden si autoritatile ruse. Purtatorul de cuvant al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, nu a dorit sa comenteze cu privire la apelul lansat de Washington pentru expulzarea fostului consultant NSA.

„Nu avem nicio informatie legata de el", a declarat Peskov, citat de agentia Reuters.

Secretarul de Stat american, John Kerry ameninţă Rusia şi China că ar putea exista „consecințe” din cauza deciziei de a nu-l aresta pe fostul consultant NSA Edward Snowden.

Intrebat de consecintele diplomatice, Kerry a considerat ca este "foarte dezamagitor" sa afle ca a fost "in mod deliberat lăsat sa imbarce intr-un avion". "Vor exista fara indoiala un efect si un impact asupra relatiilor precum si consecinte", a adaugat el.

Purtatorul de cuvint al securitate nationala a Statelor Unite s-a declarat dezamagita de atitudinea Hong Kong, care l-a lasat sa plece pe Snowden la Moscova "in ciuda cererilor legale ale SUA de a-l opri in vederea extradarii", asa cum permite acordul bilateral intre SUA si Hong Kong. Ministrul de externe din Ecuador Ricardo Patino a confirmat intr-o conferinţă de presă astazi că ţara sa ia în consideratie cererea de azil:

„Să punem capăt speculaţiilor, vom lua o decizie la timp. Analizăm cu responsabilitate situaţia şi avem grijă pentru că este vorba de libertatea de expresie, securitatea cetăţenilor lumii şi de aceea trebuie să analizăm în profunzime situaţia.” Snowden a fost inculpat de SUA la sfarsitul saptamanii trecute, pentru furtul unor proprietăţi guvernamentale, divulgarea neautorizată a unor informatii clasificate şi oferirea lor unor persoane neautorizate.

Fiecare din aceste acuzatii i-ar putea aduce cite 10 ani de închisoare. SUA i-au revocat pasaportul si a cerut ca fostul consultant CIA si NSA sa fie impiedicat sa isi continue calatoria.
XS
SM
MD
LG