Linkuri accesibilitate

O Bancă de Economii și mai mulți „grădinari”


Moldova -- Banca de Economii, the state owned bank in Chisinau, 19Oct2010
Moldova -- Banca de Economii, the state owned bank in Chisinau, 19Oct2010

Naţionalizare? Privatizare? Capitalizare?


Parlamentul a examinat vineri situaţia de la singura bancă cu capital majoritar de stat din Moldova - Bancă de Economii - confruntată cu mai multe probleme în ultima vreme, în special din cauză că nu-şi poate recupera credite în valoare totală de un miliard 300 de milioane de lei, într-o şedinţacu ușile închise, fără a da publicităţii raportul prezentat deputaţilor de o comisie parlamentară ce a analizat subiectul timp de mai multe luni.

Un post de televiziune care spune că a văzut raportul anunţa acum câteva zile că banca nu a scăpat de probleme şi continuă să rişte pierderea licenţei. Printre cauzele agravante ale situaţiei pomenite de acel post de televiziune că ar figura în raportul comisiei ar fi că banca a pierdut mai multe zeci de clienţi din rândul întreprinderilor de stat deservite acolo, precum şi oferirea unor credite enorme în condiţii dubioase, toate întâmplându-se după anul 2009 şi, prin urmare, sugerând implicarea guvernului în aceste acţiuni. Cele trei soluţii pe care le-ar fi avansat comisia şi din care ar urma să aleagă factorii decizionali ar fi naţionalizarea, privatizarea sau capitalizarea băncii, cea din urmă soluţie fiind, aşa cum se ştie, avansată o dată în parlament, înainte de ultima criză politică, dar nu s-a bucurat de sprijin suficient pentru a fi votată.

Deputatul liberal-democrat, George Mocanu, care a făcut parte din comisia parlamentară ce şi-a început investigaţiile încă în luna februarie, spune că informaţiile vehiculate de presă sunt adevărate, dar necesită anumite nuanţări:

„Raportul demontează mai multe mituri aruncate în spaţiul public: precum că PLDM ar fi implicat - nu există nici o conexiune în acest sens în raport; precum că în campania electorală au fost date creditele şi că consiliul de administrare ar fi dat creditele - din suma de 1,300 milioane consiliul a dat 4 la sută, restul au fost oferite de management, ba chiar avem chiar dovezi foarte clare că managementul prezenta rapoarte false premierului, consiliului de administraţie, Ministerului Finanţelor. Şi coincidenţa cu campania electorală - în 2010 consiliul nu a fost funcţional şi s-au adunat cereri timp de un an - de asta e o sumă atât de mare în lunile octombrie-noiembrie. Dacă instanţa de judecată va proba cele ce se află în raport, evident că fostul management al băncii va trebui să răspundă.”

Deputatul îl are în vedere pe Grigore Gacikevici, fostul director al instituţiei numit de guvernarea comunistă şi anchetat acum de centrul anticorupţie.

Liderul liberalilor, Mihai Ghimpu, se declară însă convins că de toate greutăţile prin care trece bancă se face vinovat fostul premier Vlad Filat şi spune că tocmai asta i-a împiedicat pe deputaţi să dezbată în mod deschis subiectul:

„Important e că banii cetăţenilor nu sunt puşi în pericol, dar cert este că Banca de Economii a fost furată - ea a fost profitabilă până în 2010, când a început să fie dirijată de guvernul în frunte cu Vlad Filat.”

Cât despre soluţiile propuse de comisie, părerile diferitor grupuri parlamentare sunt împărţite se pare că în funcţie de culoarea politică. Comuniştii cred că banca ar trebui naţionalizată, aşa cum a declarat cu fermitate liderul comuniştilor, Vladimir Voronin:

„În situaţia în care atâţia bandiţi sunt cointeresaţi să criminalizeze această bancă, unica soluţie e naţionalizarea.”

Liberal-democraţii continuă să creadă că banca ar trebui recapitalizată, însă după o altă formulă decât cea avansată de comisie. Privatizarea băncii se pare că nu este agreată de nici un grup parlamentar şi asta pentru că în acest caz nu este limpede cine ar prelua rolul social al acestei bănci. Oricum, soluţia cea mai bună rămâne la discreţia guvernului, care ar trebui să o aleagă din astea sau să inventeze alta până la sfârşitul lunii viitoare.
XS
SM
MD
LG