Linkuri accesibilitate

Criza politică din Bulgaria se adîncește


Președintele Rosen Plevneliev
Președintele Rosen Plevneliev

Lucrările Consiliului consultativ de securitate națională se încheie fără rezultate practice.


În Bulgaria noul guvern are mari dificultăți la început de mandat, pe fondul protestelor de stradă intrate astăzi în a șaptea zi și al neînțelegerilor dintre politicieni.

Fără nici-un rezultat s-a încheiat ședința de azi a Consiliului consultativ de securitate națională, convocată de președintele Rosen Plevneliev în scopul de se găsi ieșirea din criza. La problemele existente s-au adaugat altele noi. Dialogul între liderii celor două tabere, pe de o parte GHERB și dreapta tradițională, pe de altă PSB, MDR și „Ataca”, este practic inexistent.

În deschiderea ședinței, liderul ultranaționalist Siderov nu a permis președintelui să rostească tradiționala alocuțiune. El a cerut demisia lui Plevneliev în legătura cu prezumptivele sale conturi off-shore și cu acuzațiile că șefi de companii internaționale „care exploatează Bulgaria” au folosit avionul guvernamental. Siderov a mai spus că ex-premierul Borisov plătește demonstrațiile care continuă a 7-a zi consecutiv.

După ce a părăsit ședința în semn de solidaritate cu Plevneliev, Borisov a declarat că în situația actuală partidul său GHERB respinge orice varianta de participare la conducerea țării. Borisov va informa, la reuniunea de la Viena, liderii Partidului popular european că se pregătește arestarea și asasinarea sa.

Procurorul-șef Sotir Țațarov a constatat că ex-premierul vorbește absurdități și i-a recomandat să nu cadă în stări paranoice crezând că țara s-a întors cu 55 ani în urmă sau că se află la pragul dictaturii militare.

Pe fundalul protestelor scandalurile se țin în lanț. Un adjunct de ministru de interne a fost concediat de premier la numai doruă ore după numirea în post la baza informațiilor din medii despre legăturile sale cu o grupare criminală. Au apărut documente despre apartenența la securitate a actualului șef al serviciului de informații externe, numit de Plevneliev. În anii '70 el urmărea fugitivi est-germani la frontiera cu Iugoslavia. Documentele cu pricină au și fost trimise cancelarului Angela Merkel.

În legătură cu acțiunile antiguvernamentale, Ministerul german de externe și-a avertizat cetățenii să evite zonele din orașele bulgare unde au loc proteste.
XS
SM
MD
LG