Linkuri accesibilitate

Eugen Carpov: „R. Moldova nu are nici un plan de utilizare a forţei pentru reglementarea conflictului transnistrean!”


În spatele ușilor închise...
În spatele ușilor închise...

Opoziţia comunistă, care ar fi dispusă să semneze şi ea declarația Parlamentului, a cerut un răgaz pentru a formula anumite redactări.


Parlamentul de la Chișinău a discutat astăzi relațiile cu Tiraspolul, pe care presa le-a prezentat în ultima vreme ca fiind foarte tensionate.

Deputaţii moldoveni au discutat astăzi ore în şir pe marginea ultimelor tensiuni dintre cele doua maluri ale Nistrului izbucnite după ce Tiraspolul a adoptat o lege ce ar urma să delimiteze raioanele din stânga Nistrului de restul Republicii Moldova printr-un hotar ce trece şi peste anumite localităţi controlate în realitate de Chişinău. Ei au plecat însă acasă fără a adopta declaraţia pe care au redactat-o până în orele serii.

Deputaţii i-au ascultat, pe rând, pe vice-premierul responsabil cu reintegrarea, Eugen Carpov, seful Serviciului de Informaţii şi Securitate, Mihai Balan, ministrul apărării, Vitalie Marinuţa, şi pe cel de interne, Dorin Recean.

Presa în așteptare...
Presa în așteptare...
Chiar dacă aveau de gând să adopte o declaraţie în urma acestor audieri, deputaţii au renunţat în ultimul moment şi au amânat-o pe mâine pentru că, aşa cum au afirmat pentru Europa Liberă surse de încredere sub protecţia anonimatului, opoziţia comunistă, care ar fi dispusă să semneze şi ea documentul, a cerut un răgaz pentru a formula anumite redactări.

In general, se aşteaptă să fie o declaraţie de condamnare „a acţiunilor unilaterale” ale autorităţilor din stânga Nistrului, avându-se în vedere în primul rând legea despre aşa zisa frontieră de stat. La fel, deputaţii îşi vor manifesta ferma convingere că rezolvarea conflictului se poate realiza exclusiv pe cale paşnica, dar şi deschiderea Chişinului pentru găsirea, prin dialog, a unei soluţii.

Deputaţii Parlamentului de la Chisinau vor face, precum ne-au spus aceleaşi surse, şi un apel către parteneri externi solicitându-le sprijinul, şi altul către populaţia de pe ambele maluri ale Nistrului, ca să-şi păstreze în orice circumstanţe calmul şi raţiunea.

Deputaţii au de gând să creeze şi o comisie specială care va trebui să ţină sub control evoluţiile evenimentelor şi să nu admită escaladarea tensiunilor şi transformarea lor într-un nou conflict.

Eugen Carpov, vicepremierul pentru reintegrare
Eugen Carpov, vicepremierul pentru reintegrare
Iată însă ce a declarat Eugen Carpov, vice-premierul pentru reintegrare, la încheierea audierilor: „Republica Moldova nu are nici un plan de utilizare a forţei pentru reglementarea conflictului transnistrean. Trebuie să fim conştienţi că mai bine e să învăţăm pe greşelile altora. În 1992, spre regret, am comis unele greşeli. Acum nu trebuie să le repetăm. Nu vom admite nici un scenariu care ar genera conflict armat sau pierderi de vieţi omeneşti. Este cel mai grav lucru ce poate să se întâmple.”

Altminteri, pe tot parcursul şedinţei, scandalurile s-au ţinut lanţ atât după uşile închise, cât şi în afara lor. Mai întâi opoziţia comunistă, socialiştii, dar si liberalii lui Mihai Ghimpu au cerut demisia ministrului apărării Vitalie Marinuţa, pentru o declaraţie din ajun în care ministrul a părut să afirme că armata Republicii Moldova ar fi gata să riposteze în cazul unui atac militar. Fostul şef de partid al ministrului Marinuta, Mihai Ghimpu, l-a acuzat chiar ca prin aceasta declaraţie a intenţionat o provocare în folosul transnistrenilor, iar Vitalie Marinuţa s-a aparat spunând că a fost interpretat şi că, dimpotrivă, a făcut un apel la calm prin acel interviu.

Vladimir Voronin astăzi în Parlament
Vladimir Voronin astăzi în Parlament
La fel, comuniştii care s-au declarat extrem de nemultumiţi de caracterul secret al sedinţei, spunând că astfel autorităţile vor să-şi ascundă incapacitatea de a gestiona o situaţie de criză, nu s-au abţinut de la a plasa pe reţelele de socializare mesaje critice la adresa raportelor pregătite de instituţiile de resort. Ei au criticat raportul sefului SIS, Mihai Balan, iar despre ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, un deputat communist a scris că acesta aşteaptă să apară împrejurări pentru repetarea conflictului, asemănătoare cu modelul georgian, cu implicarea Rusiei.
Previous Next

XS
SM
MD
LG