Linkuri accesibilitate

Partidele din Moldova ar putea fi finanţate anul împrejur


Legea ar fi fost recomandată Republicii Moldova de Consiliul Europei, în scopul combaterii corupţiei politice.


În ciuda greutăților economice, guvernul a aprobat astăzi inițiativa legislativă de finanțare a partidelor din bugetul de stat nu doar la alegeri, ci în fiecare an, anul împrejur. Autorii ideii spun că, odată ce partidele vor fi finanțate de la buget, ele nu vor mai putea fi controlate din umbră de finanțatori cu interese ascunse. Europa Liberă a discutat și cu un ministru al cărui partid ar putea primi cel mai mult, și cu o politiciană extraparlamentară, care va beneficia cel mai puțin, dacă inițiativa devine lege. Relatează Liliana Barbăroșie:

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:09 0:00
Link direct

Ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, spune că legea i-ar fi fost recomandată Republicii Moldova de către Consiliul Europei, în scopul combaterii corupţiei politice:

„De mult timp se vorbeşte despre nevoia finanţării de la buget a partidelor în scopul monitorizării veniturilor pe care le au. Proiectul prevede o sumă de 0,2 la sută din veniturile bugetare - cu cât va fi mai mare bugetul, cu atât mai mare va fi şi suma care va ajunge la partide. Scopul nu este ca partidele să fie finanţate exclusiv din bugetul de stat, dar pentru a exclude banii negri şi cei care vin pe diferite căi, ocolind prevederile legale. Este important ca aceste sume să vină pe baza rezultatelor pe care le obţin partidele în alegerile locale şi parlamentare. În lege sunt stabilite şi direcţiile unde pot fi cheltuiţi aceşti bani, pentru întreţinerea sediilor, plata angajaţilor etc.”

Pe de altă parte, partidele extraparlamentare critică legea ca fiind în detrimentul partidelor mici, prin urmare, a pluralismului politic, şi spun că documentul va ajuta actualele partide parlamentare să se menţină la putere.

Iată, bunăoară, opinia liderei PNL, Vitalia Pavlicenco:

„Această lege a fost făcută de partidele parlamentare pentru partidele parlamentare, adică pentru perpetuarea lor la putere. Partidele extraparlamentare nu au şansa să beneficieze de sprijin şi nici de o creştere politică sau electorală, în raport cu celel parlamentare care au beneficiat în rezultatul final şi de distribuirile de voturi de la partidele care nu au trecut pragul. Pentru că nu se prevede un prag de pornire de finanţare pentru partidele nu doar parlamentare care dispun de pârghii administrative, da şi pentru cele extraparlamentare care ar trebui măcar a zecea parte, sau a suta parte apropiate de condiţiile celor parlamentare, ca să poată exista. Este nevoie de o lege, dar în condiţiile unei prese libere, accesului la televiziuni, când există justiţie, pluralism politic. Dar aşa, legea doar va legaliza finanţele care sunt băgate în partidele parlamentare mari de către oligarhi.”

Ca să devină regulă, legea ar urma să fie votată şi de parlament. În cazul în care va fi sprijinită, jumătate din banii prevăzuţi de la buget pentru finanţarea partidelor vor ajunge la partidele parlamentare, în funcţie de rezultat, iar altă jumătate – la partidele cu scoruri bune la locale, proporţional cu mandatele acumulate.
Previous Next

XS
SM
MD
LG