Linkuri accesibilitate

Dominic Medley: „Afganii nu mai vor război. Noua generație a crescut cu Facebook și internet și nu dorește întoarcerea obscurantismului”


Mini rampă pentru skateboard în centrul capitalei afgane, The Sound Central Festival, organizat de Centul cultural francez din Kabul, 2 mai 2013
Mini rampă pentru skateboard în centrul capitalei afgane, The Sound Central Festival, organizat de Centul cultural francez din Kabul, 2 mai 2013

Purtătorul de cuvânt al ISAF la Kabul despre realizările misiunii de pacificare în Afganistan, la mai bine de un deceniu de prezenţă militară occidentală.


Misiunea militara occidentala din Afganistan, ISAF, condusa de NATO, isi va retrage 9/10 din efective la sfarsitul anului viitor. Dan Alexe i-a cerut purtatorului de cuvant al ISAF la Kabul, Dominic Medley, sa faca un bilant al operitiunilor de pacificare în Afgansitan, la mai bine de un deceniu de prezenta militara masiva occidentala in acea tara:

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:34 0:00
Link direct

Dominic Medley: A fost o perioadă foarte dificilă și pentru NATO și pentru Afganistan. Astăzi, însă, se vede că strategia a funcționat. Transmitem acum puterea și controlul militar forțelor afgane, locale, care au fost formate tot de noi. Începând de la sfârșitul anului viitor, afganii vor fi responsabili de propria lor securitate. Sîntem acum convinși că afganii vor ști de acum înainte să se apere singuri, să păstreze coeziunea națională și să evite derivele extremiste. E vorba de o țară înconjurată de dușmani, în care are loc o permanentă contra-ofensivă islamistă. Guvernul afgan e obligat să ia asupra sa responsabilitatea securității țării.

Europa Libera: România are o misiune militară importantă în Afganistan, încă de acum un deceniu, într-una din zonele cele mai periculoase. Cum apreciați rezultatele militarilor români?

Dominic Medley: Cel mai important lucru de spus despre contribuția tuturor celor 50 de țări care participă la misiunea militară din Afganistan, sub conducerea NATO, este că au reușit să ducă la bun sfârșit, in mod armonios, una din cele mai mari alianțe militare din istorie. România, cu aproape 2000 de militari pe teren e una din primele țări contribuitoare, între a cincea și a zecea ca importanță numerică.

Europa Liberă: In ciuda optimismului pe care îl afișați, o serie de experți independenți sînt mai mult decât sceptici vizavi de capacitatea armatei afgane de a asigura securitatea țării. După mai bine de un deceniu de prezență militară străină, armata afgană continuă să se arate ca o structură coruptă, regionalizată și ineficace. Cum se justifică optimismul afișat al occidentalilor care se vor retrage din Afganistan la sfârșitul anului viitor?

Dominic Medley
Dominic Medley
Dominic Medley: Eu nu cred în scenariul apocaliptic al războiului civil de după retragerea occidentalilor, din două motive: profesional și personal. Din punct de vedere profesional, situația armatei afgane de astăzi nu se poate compara cu ceea ce lăsaseră în urmă sovieticii, rușii, când au decis să se retragă. Armata afgană de azi e incomparabil mai performantă decât cea din 1989, imediat după retragerea sovietică și înainte de începerea războiului civil. S-au turnat miliarde de dolari în punerea ei pe picioare, iar ajutorul va continua. Niciodată în istorie Afganistanul nu a primit un asemenea ajutor. Dar pot să vă spun, după 11 ani petrecuți acolo, că am și motive personale să nu cred într-un scenariu catastrofă. Afganii nu mai vor război. Noua generație a crescut cu Facebook și internet și nu dorește întoarcerea obscurantismului. Afacerile merg, o întreagă pătură urbană e mulțumită de noul mers al lucrurilor. Oamenii ăștia nu doresc o întoarcere la islamism. Si, peste toate, afganii au acum un masiv sprijin internațional cum nu aveau acum 20 sau 30 de ani.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG