Linkuri accesibilitate

Este posibilă redeschiderea conflictului armat în Transnistria? (22)


Institutul Cultural Român - teren de joc politic (Cotidianul, EvZ, România liberă)


Pagina electronica a revistei 22 reproduce declaratia semnată de reprezentanții societății civile în legătură cu situația din Transnistria, cu un preambul in care sunt citati analisti politici. Viorel Cibotaru atrage atentia ca in zona de securitate există suficient potențial pentru a declanșa operațiuni destabilizatoare, cu atat mai mult cu cat armata Republicii Moldova nu mai are capacitatea de aparare de altadata. Citat in 22, Arcadie Barbarosie considera ca este nevoie de interventia Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), pentru ca redeschiderea unui conflict armat legat de Transnistria sa poata fi evitata.

Revocarea lui Andrei Marga a facut din nou din Institutul Cultural Roman teren de joc politic. Comentatorii fac astazi toate legaturile posibile cu tensiunile de pe scena politica.

Publicatia online Cotidianul, care a dus o campanie zgomotoasa impotriva activitatii ICR in vechea formula, cu Horia Roman Patapievici la conducere, adopta o atitudine prudenta: nu noi trebuie sa evaluam activitatea ICR. Lucian Gheorghiu spune insa ca trebuia găsită o formulă elegantă de retragere a lui Andrei Marga din pozitia de presedinte al institutiei. (...). Aşa (...)cum s-au derulat evenimentele, totul poartă amprenta unei execuţii cu public” (am citat).

Romania libera nota inca de aseara ca liberalii, care l-au propus vara trecuta pe Marga pentru şefia ICR, ”s-au ferit să îl apere public”. Discreţia lor ar fi motivată de faptul că, în cadrul discuţiilor din USL, acceptasera inca de saptamana trecuta masura, ”în schimbul primirii conducerii Casei Naţionale de Asigurări în Sănătate”, arata România liberă citand surse din USL.

Intr-un articol din Evenimentul zilei, Ion Cristoiu e si el nemultumit de felul in care a decurs revocarea. A fost o demitere in stil ceausist, spune Cristoiu, s-a folosit un oretext oarecare - in speta, s-a invocat invocat netrimiterea la Senat a unui raport conform, privind activitatea ICR pe anul 2012. Dar ceea ce il irita in mod special pe comentatorul de la Evenimentul zilei este faptul ca premierul Victor Ponta pare sa fi venit de la Berlin cu convingerea ca Andrei Marga nu e bun in functie. Sunt totusi luni de zile cand numeroase voci repetă in Romania acest lucru. Ion Cristoiu face totusi un inventar al motivelor pentru care considera ca Andrei Marga trebuia schimbat. Asemenea sinteze sunt de altfel prezente in mai toata presa.

Un comentariu din gandul.info, semnat de Andrei Luca Popescu, face legatura intre gafele lui Marga la ICR si cele pe care acesta le-a reusit anul trecut in nici trei luni de mandat de ministru de externe. Jurnalistul citeaza caracterizarea facuta de presedintele Traian Băsescu la vremea respectiva: „Marga era o calamitate pentru România. Nepregătit pentru asemenea funcţii, cu idei puţine, lipsit de fantezie şi de credibilitate şi neştiutor de carte în ale Externelor”. Din aceasta perspectiva, articolul din Gandul nu exclude ipoteza unei masuri luate acum chiar de pesedinte, dar cu mana premierului social-democrat Victor Ponta.
XS
SM
MD
LG