Linkuri accesibilitate

Primarul de Chişinău la ora bilanţului, aplaudat şi huiduit


Moldova - Mayor of Chisinau, Dorin Chirtoaca, at press conference, Chisinau
Moldova - Mayor of Chisinau, Dorin Chirtoaca, at press conference, Chisinau

Într-un bilanț în aer liber, edilul capitalei Dorin Chirtoacă a spus că a făcut multe, dar mai are multe de făcut.


Primarul capitalei Dorin Chirtoacă a organizat astăzi în grădina „Ștefan cel Mare” o adunare de bilanț a propriilor realizări, spunând printre altele că succesul lui cel mai mare este că a reușit să evite... falimentul orașului. Mai multe despre întrunirea la care s-au auzit aplauze, dar și huiduieli, în relatarea Allei Ceapai.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
Link direct

Asamblarea a 30 de troleibuze după standarde europene, modernizarea a 11 străzi şi amenajarea lacului din parcul „Valea Morilor” sunt doar trei dintre cele 57 de acţiuni pe care edilul capitalei Dorin Chirtoacă le-a trecut în lista reuşitelor Primăriei în acest an. Lista priorităţilor, unde sunt trecute şi nereuşitele, este mai vastă. În următorii doi ani cât i-a mai rămas din al doilea mandat Dorin Chirtoacă îşi propune să soluţioneze 64 de probleme, printre care reducerea numărului de panouri publicitare şi de gherete şi reabilitarea centrului istoric al capitalei. Apreciind activitatea primăriei în ansamblu, Dorin Chirtoacă, a spus că e mulţumit doar parţial:

„Sunt o serie de probleme rezolvate cum este, de exemplu, creşterea investiţiilor de 10 ori sau dublarea bugetului. În acelaşi timp, desigur, nu sunt rezolvate toate problemele. Aş menţiona cu regret faptul că nu s-a reuşit să fie finalizată reparaţia străzii Columna, nu s-a reuşit soluţionarea problemei de la gunoiştea Țânțăreni, problemei maidanezilor, problema comerţului neautorizat, conflictele în construcţii, mansardele.”

Cum era şi de aşteptat, contestatarii primarului general nu au ratat ocazia să-şi exprime nemulţumirea, dar nici fanii lui Dorin Chirtoacă nu s-au lăsat păgubaşi. Câteva zeci de protestatari, printre care membrii gărzii tinere a Partidului Socialiştilor şi-au manifestat nemulţumirea faţă de drumurile proaste din capitală, şi de construcţia mansardelor, şi au cerut demisia lui Chirtoacă. Lucru ce a trezit reacţii de răspuns din partea simpatizanților edilului capitalei:

„Demisia lui Chirtoacă!”

„Mincinoși!”

„Opriţi distrugerea oraşului!”

„Nu trebuie de spus cum spun alţii că el nu a făcut nimic. Nu e adevărat. Domnul Chirtoacă se strădui din răsputeri şi face tot chipul ca să fie bine pentru oraş.”

Confruntările verbale dintre cele două tabere au degenerat în îmbrânceli, stopate imediat de poliţie. Primarul Dorin Chirtoacă a calificat aceste acţiuni drept provocări. Şi a lăsat să se înţeleagă că în spatele lor ar sta socialistul Igor Dodon, care de mai multă vreme promite organizarea unui referendum privind demiterea lui Dorin Chirtoacă. În susţinerea edilului capitalei a venit şi unchiul său, liderul liberalilor Mihai Ghimpu:

„Stimaţi cetăţeni, e clar că într-o societate democratică sunt diferite opinii şi păreri. Într-un stat care a fost ocupat şi avem şi drumuri sovietice, comuniste şi mentalitate comunistă nu e posibil să fie schimbat tot într-un an, sau 5 sau chiar 50 de ani.”

După ce PL a rămas în afara noii Coaliţii de guvernare pro-europeană, trecând în opoziţie, cooperarea municipalităţii cu autorităţile centrale va fi una dificilă spune Dorin Chirtoacă. Însă a precizat, el, că i se puneau beţe în roate chiar şi atunci când liberalii erau la guvernare, inclusiv din partea unor consilieri municipali. Cu toate acestea, primarul Dorin Chirtoacă a promis să-şi onoreze angajamentele, printre care şi transformarea Chişinăului, într-o capitală europeană, până la finele acestui mandat, adică până în anul 2015.
Previous Next

XS
SM
MD
LG