Linkuri accesibilitate

R. Moldova are „acte în regulă” pentru regimul liberalizat de vize cu UE


Ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Pavel Filip, răspunde întrebărilor Valentinei Ursu.


Liberalizarea regimului de acordare a vizelor pentru ţările din Uniunea Europeană va fi o decizie politică, în primul rând. Care depinde însă în mare măsură de modul cum acţionează Moldova, de eficienţa reformelor. Sunt însă şi câteva măsuri practice ce trebuie adoptate, una fiind asigurarea securităţii documentelor de călătorie. Adică, paşapoarte biometrice. Valentina Ursu a stat de vorbă cu ministrul Tehnologiei Informaţiilor şi Comunicaţiilor, Pavel Filip:

Europa Liberă: Domnule ministru, până astăzi, câţi cetăţeni ai Republicii Moldova sunt posesori ai paşapoartelor biometrice?

Pavel Filip: „Cred că avem aproximativ 1 milion de cetăţeni. Din 2011, de la 1 ianuarie, noi nu mai eliberăm alte tipuri de paşapoarte, acte de călătorie decât cel biometric. Şi, odată expirat cel vechi, sau, dacă vrea să-şi perfecteze al doilea paşaport, pentru că mai există problema aceasta când ai nevoie să-ţi deschizi viza şi ai nevoie şi de paşaport, în acelaşi timp, pentru a călători, cetăţeanul poate să-şi perfecteze al doilea paşaport. Şi, odată venind să-şi perfecteze paşaportul, nu poate primi altul decât cel biometric.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:26 0:00
Link direct

Europa Liberă: În Programul naţional de implementare a planului de acţiuni Republica Moldova-Uniunea Europeană, în domeniul obţinerii regimului liberalizat de vize, este prevăzut şi compartimentul securitatea documentelor. Deci putem spune că Ministerul a îndeplinit toate condiţiile ce ţin de semnăturile digitale aplicate în paşapoartele cu date biometrice?

Pavel Filip: „Exact. Aceasta a fost practic ultima etapă. Bine, mai este una, dar nu este atât de principială, deci, elaborarea bucletelor noi de paşapoarte. A fost organizat un concurs şi acuma suntem în faza de semnare a contractului. Dar, de principiu, practic, aceasta a fost ultima etapă, aderarea la Directoriul Cheilor Publice al Organizaţiei Internaţionale a Aviaţiei Civile. A fost ultima etapă de asigurare a securităţii documentelor de călătorie.”

Europa Liberă: Cetăţenii, care sunt înafara Republicii Moldova, unde pot să-şi perfecteze acest paşaport?

Pavel Filip: „Paşaportul biometric poate fi perfectat în reprezentanţele diplomatice ale Republicii Moldova de peste hotare, consulate şi ambasade.”

Europa Liberă: Înţeleg că şi buletin de identitate urmează să perfectaţi în alt format?

Pavel Filip
Pavel Filip
Pavel Filip: „Da, acesta e e-ID-ul, îl numim noi pe interior sau buletinul de identitate cu circuit electronic, ar fi mai corect spus. Este un obiectiv pe care ni l-am propus noi. Eram pregătiţi de mai mult timp pentru a oferi acest tip de document cetăţenilor Republicii Moldova. Dar nu prea aveam multe servicii care puteau fi oferite electronic. Şi atunci nu era sens să mergem cu acest buletin electronic prea repede care va costa sigur şi mai scump pentru că chiar în complect cu acest buletin va fi şi un reader, adică un echipament care va citi informaţia criptată şi va sigura punerea semnăturii digitale, plus un disc cu soft-ul care urmează să fie instalat la calculator, de aceea, sigur că va costa nu atât de mult, dar un pic mai scump.”

Europa Liberă: Cât va fi preţul lui?

Pavel Filip: „Chiar nu vă pot răspunde la această întrebare pentru că depinde de echipamentele care vor fi procurate pentru a le oferi cetăţenilor, în complect cu acest buletin.”

Europa Liberă: Dar acest buletin va fi obligatoriu sau nu?

Pavel Filip: „Nu, nu va fi un document obligatori, cetăţenii vor avea de ales între un buletin simplu de identitate sau un buletin electronic. Spre exemplu, dacă eu sunt în relaţii cu statul mai des decât altcineva, atunci desigur că eu voi solicita un buletin electronic, pentru că îmi pot rezolva foarte multe probleme, în raport cu autorităţile statului, stând în birou sau stând acasă.”

Europa Liberă: Ca, de exemplu, ce probleme?

Pavel Filip: „La etapa iniţială, noi vom oferi, în regim electronic, serviciile pe care le oferă întreprinderile din subordinea Ministerului Tehnologiei Informaţiei. În primul rând, acestea sunt serviciile oferite de către Întreprinderea de Stat „Registru”, dar şi, spre exemplu, Întreprinderea de Stat „Molddata”. Pentru a procura un domen, nu va mai trebui să merg la întreprindere, să depun cerere, să achit acolo banii, dar lucrul acesta îl pot face de acasă. Sau, de pildă, noi procesăm foarte multe cereri ale cetăţenilor, cu solicitarea de a le răspunde cine a accesat datele cu caracter personal, în ultimul timp, chiar sunt foarte multe cereri şi suntem obligaţi să le răspundem. Acest buletin de identitate electronic le va permite tuturor cetăţenilor să aibă accesul la datele lor cu caracter personal care se află în Registrul de Stat al Populaţiei, dar şi să verifice cine şi când a accesat datele lor personale.”

Europa Liberă: Domnule ministru, ştiu că o problemă cu „barbă”, să-i zic aşa, - a persoanelor care nu vroiau să devină deţinătorii actelor de tip nou. Aţi mai ajuns cu ei la un compromis?

Pavel Filip: „Vă referiţi cred că la persoanele care refuză de a avea codul de identitate. Ei îşi primesc forma nouă, dar, cu părere de rău, nu pot ieşi în afara hotarelor Republicii Moldova cu acest document.”

Europa Liberă: La alegeri pot să meargă?

Pavel Filip: „La alegeri pot să meargă şi, în raport cu autorităţile statului, au accesul deplin.”

Europa Liberă: Domnule ministru Filip, e atât de mediatizat acest subiect ce ţine de Întreprinderea de Stat „Registru”, în urma deciziei Curţii Supreme de Justiţie, care este obligată să achite unei companii despăgubiri în valoare de aproape 8 milioane de dolari. Chiar premierul Leancă spunea că situaţia conturează mai multe probleme, inclusiv una de sistem. Şi, dacă e să-l citez, dumnealui spunea că ar fi inadmisibil ca una din cele mai importante funcţii ale statului, cum este documentarea populaţiei, să fie expusă riscului din cauza problemelor cu care se confruntă o întreprindere de stat. El insista să fie luate măsuri pentru a identifica o soluţie de a nu admite perturbarea procesului de perfectare şi eliberare a actelor de identitate cetăţenilor Republicii Moldova. Ce măsuri aţi întreprins dumneavoastră, în afară de faptul că aţi contestat decizia la Curtea Supremă de Justiţie?

Pavel Filip: „Este o problemă pe care am reclamat-o demult. La începutul lui 2011, în vizorul meu a apărut atunci pentru prima dată această problemă. A parcurs o dată distanţa de la prima instanţă până la Curtea Supremă de Justiţie, după care a fost întors în prima instanţă acest caz. Şi anul acesta am ajuns iarăşi să parcurgă a doua oară această cale, până la Curtea Supremă. Cu părere de bine, eu cred că, şi aicea vreau să le mulţumesc tuturor colegilor din alte instituţii ale statului, cum ar fi Ministerul Justiţiei, Procuratura, CNA-ul, dar şi SIS-ul chiar, Ministerul de Finanţe, s-au implicat cu toţii, inclusiv s-a implicat primul ministru în această problemă. Şi am avut foarte multe şedinţe, am discutat foarte mult asupra posibilităţilor de depăşire a acestei probleme. În final, a fost acceptată cererea de revizuire la Curtea Supremă de Justiţie. Şi acuma aşteptăm să fie examinată această cerere, deoarece eram într-o situaţie foarte gravă, atunci când a fost aplicat chiar şi sechestru asupra conturilor acestor întreprinderi. Deci întreprinderea nu putea face tranzacţii financiare. Vă închipuiţi ce înseamnă aceasta pentru „Registru”. Dar au fost anulate măsurile asiguratorii. A fost anulat titlul executoriu şi acuma aşteptăm să fie examinată cererea de revizuire...”

Europa Liberă: Domnule ministru, dar e vina doar a magistraţilor sau şi a Ministerului, a responsabililor de la Minister?

Pavel Filip: „Nu voi veni cu calificări şi nu voi veni cu aprecieri. Eu cred că este vina tuturor aici, în acest dosar. Sunt prea multe scăpări pentru a crede că a fost un proces de la sine.”

Europa Liberă: Dar credeţi într-un deznodământ?

Pavel Filip: „Odată ce am obţinut anularea titlului executoriu, odată ce am obţinut acceptarea cererii de revizuire la Curtea Supremă de Justiţie, chiar acuma cred într-un deznodământ. Dar ştiţi cum e, în Republica Moldova, se mai poate întâmpla orice. Cred că în procesul acesta, instituţiile speciale ale statului au foarte mult de lucru.”

Europa Liberă: Justiţia, în primul rând.

Pavel Filip: „Justiţia, dar şi Procuratura Generală, pentru că sunt foarte multe elemente interesante care au avut loc în acest proces. Şi, cel puţin, nu trebuie să fii jurist de forţă, ca să înţelegi că ceva nu este în regulă la mijloc.”
XS
SM
MD
LG