Linkuri accesibilitate

Irina: „Pur şi simplu mă simt eu bine că fac cuiva un bine, pur şi simplu este foarte mare nevoie de sânge.”De ziua internațională a donatorului de sânge care este marcată vineri, autoritățile moldovene au deschis din nou centre speciale pentru a atrage atenția asupra deficitului de sânge din spitale. Medicii spun că numai 40 la sută din necesarul anual de sânge a fost acoperit anul trecut de donatorii benevoli din Moldova, iar restul a fost cumpărat sau obţinut de la rude. Relatează Alla Ceapai.


Mai mulţi oameni cu care am reuşit să stau de vorbă la punctele de donare din centru capitalei spun că i-a făcut să doneze azi sânge întâmplarea să fi avut o rudă sau un prieten nimerit într-o situaţie dificilă. Alţii mi-au spus că sunt donatori sistematici, adică donează sânge de câteva ori pe an. Printre ei şi Veaceslav în vârstă de 30 de ani. Ori de câte ori apare o urgenţă, Centrul Naţional de transfuzie a sângelui apelează la ajutorul lui:

„Eu dau plasmă. Se poate de donat odată în două săptămâni. Acum mi-a venit un mesaj şi am fost anunţat că e Ziua Donatorului. Am lepădat lucru şi am venit de dimineaţă aici să fac o pomană celor care au nevoie. Noi suntem ambii motociclişti şi mai nimeresc băieţii prin avarii, accidente.”

Un alt tânăr, Valeriu, nu contabilizează de câte ori a donat sânge, dar o face mereu atunci când o rudă sau un prieten au nevoie de o transfuzie:

„Când te duci la centru de donare a sângelui îşi ea foarte mult timp. Dar daca cineva din prieteni apelează la mine ca să ajut nu-i nici o problemă. Şi în fiecare an în ziua aceasta mă apropii şi dau benevol spre binele oamenilor care necesită acest sânge în caz de accidente sau de o boală oarecare. Astăzi alţii au nevoie de acest sânge, mâine, poimâine aş putea eu avea nevoie sau rudele mele.”

În ultimele două luni Irina a donat de patru ori sânge:

„Pur şi simplu mă simt eu bine că fac cuiva un bine, pur şi simplu este foarte mare nevoie de sânge. Cu părere de rău bolnavi sunt mulţi, iar donatori puţini.”

Datele statistice arată că în prezent în Moldova sunt 32 de mii de donatori sistematici. Deşi numărul acestora a crescut cu zece la sută comparativ cu anul trecut, ei acoperă mai puţin de jumătate din sângele de care ar avea nevoie sistemul de sănătate. În 60 la sută din cazuri se mizează în primul rând pe rudele sau prietenii persoanelor care au nevoie de o transfuzie. Sângele donat de rude nu este utilizat neapărat pentru pacientul pe care s-au oferit să-l ajute, însă el completează rezerva de sânge a statului. Această practică este valabilă pentru majoritatea statelor care au un număr redus de donatori sistematici, spune şefa Centrului naţional de transfuzie a sângelui Svetlana Cebotari:

Svetlana Cebotari
Svetlana Cebotari
„Scopul evenimentelor organizate de noi, inclusiv şi acestui de azi este nu numai de a colecta multe unităţi de sânge, deşi ele tot sunt necesare, dar de a schimba atitudinea societăţii faţă de donarea de sânge. A dona sânge voluntar, neremunerat.”

Centrului naţional de transfuzie a sângelui îşi propune de la an la an să mărească cu 5 la sută numărul donatorilor benevoli sistematici. Iar pentru a-i încuraja pe cetăţeni să doneze sânge nu constrânşi de situaţie, dar permanent şi de bunăvoie, statul le oferă anumite facilităţi, spune Svetlana Cebotari:

„În dependenţă de istoricul donării şi acumulării experienţei avem mai multe categorii de donatori cărora li se oferă un anumit spectru de garanţii sociale. Prima categorie sunt donatorii sociali, care pe parcursul a cinci ani cu sistematizare vin la punctele de donare a sângelui şi donează sânge. Acestei categorii i se oferă un spectru mai larg de servicii medicale în caz dacă au necesitate. În instituţiile medico-sanitare cheltuielile fiind acoperite de CNAM. Dispun de facilităţi la transport public gratuit prin municipiul. De asemenea dispun de schimbarea gratuită unică a buletinului de identitate.”

De obicei, o donare de sânge constituie 450 de mililitri, cantitate care, spun specialiştii, nu presupune vreun risc pentru donator. Şi asta pentru că organismul are permanent o rezervă de până la 400 de mililitri de sânge. Potrivit statisticilor un donator de sânge ar putea salva sau îmbunătăţi starea de sănătate a trei persoane. În timp ce zilnic în Republica Moldova cel puţin 100 de persoane ar avea nevoie de o transfuzie.
XS
SM
MD
LG