Linkuri accesibilitate

Ce semnifică ordinea priorităților anunțate de guvernul Iurie Leancă


Premierul Iurie Leancă vorbind presei la Bruxelles, 14 iunie 2013.
Premierul Iurie Leancă vorbind presei la Bruxelles, 14 iunie 2013.

Anatolie Golea: „Europenii ar vrea să continue povestea de succes”.


Priorităţile primelor o sută de zile de guvernare a cabinetului Iurie Leancă sînt tema discuției dintre comentatorul politic și jurnalistul Anatolie Golea și Valentina Ursu.


Ce părere aveţi despre ceea ce a anunţat el ca fiind prioritar: crearea locurilor de muncă, lupta cu corupţia şi apropierea de UE?

Anatolie Golea:
„S-a schimbat ordinea priorităţilor. Dacă la început, din start, era integrarea europeană pe prim plan, deja în rol de prim-ministru intră domnul Leancă, diplomatul, şi intuieşte că cetăţeanul are nevoie nu numai de integrare europeană, ci şi de pâine pe masă. Iar pâine pe masă, fără locuri de muncă, salariu decent şi luptă cu corupţia nu prea este posibil. Deşi pentru mine această guvernare, cu diplomaţi în frunte, rămâne a fi o guvernare a politicii externe, un fel de Minister al Relaţiilor Externe şi Integrării Europene, extins la nivel de guvern şi chiar Parlament. Să sperăm că guvernarea va reuşi, prin integrarea europeană, să ridice nivelul de trai şi să soluţioneze celelalte probleme.”

Europa Liberă: O primă vizită pe care şeful executivului, Leancă, a efectuat-o la Bruxelles, cu mai multe întâlniri cu demnitarii europeni, ar putea să facă din Moldova continuarea poveştii de succes?

Anatolie Golea:
„Europenii ar vrea să continue povestea de succes. Această criză politică profundă este depăşită pentru a crea impresia la cetăţeni şi la europeni că totul e bine. În realitate, nu este aşa. Din această criză nu ştiu dacă au făcut concluzie politicienii de la Chişinău. Europenii, la sigur, au înţeles ce se întâmplă în Republica Moldova la nivel de clasă politică, interese de partid şi de business. Şi au înţeles, la un moment dat, că exigenţele faţă de Republica Moldova au fost prea înalte şi se poate repeta situaţia din anul 2000-2001. Atunci europenii au cerut prea multe de la Republica Moldova şi au contribuit la faptul ca Partidul Comuniştilor să vină la putere. Şi eram la un pas de a repeta această situaţie şi în 2013. De aceea, probabil, domnul Leancă a obţinut nişte garanţii. Probabil, Uniunea Europeană va face nişte concesii. Este posibil ca Acordul de Asociere să fie semnat înainte de summit-ul de la Vilnius, în septembrie-octombrie, ca să demonstreze că Republica Moldova este mai avansată în promovarea reformelor decât Armenia şi Georgia care urmează să semneze acordurile de asociere la summit-ul de la Vilnius. Dar, în mare măsură, concluziile vor urma în 2014-2015. În opinia mea, hârtia de turnesol a acestei guvernări va fi eficienţa în lupta împotriva corupţiei. Europenii aşteaptă foarte mult acest lucru. Primul ministru Leancă este absolut conştient de ceea ce se întâmplă. Şi urmează să vedem ce va avea loc, în acest sens. Toţi miniştrii cu musca pe căciulă, în afară de domnul Focşa, au devenit miniştri şi în noul guvern. Să vedem cum vor derula dosarele care au fost intentate de Procuratura Generală sau Procuratura Anticorupţie, sau Centrul de Combatere a Corupţiei, CNA-ul. Să vedem ce se va întâmpla mai departe, de exemplu, cu afirmaţiile domnului Octavian Ţîcu, fostul ministru al Tineretului şi Sportului, care l-a învinuit pe actualul ministru, Octavian Bodişteanu, de anumite fraude şi corupţie. Să vedem dacă se va autosesiza CNA-ul şi care va fi reacţia primului ministru şi guvernului, dacă va tolera faptele de corupţie sau nu în continuare, pentru că de aceasta depinde foarte mult şi soluţionarea celorlalte două priorităţi: crearea locurilor de muncă, ceea ce ar însemna ridicarea nivelului de trai, şi integrarea europeană. Dacă nu va demonstra voinţă politică, în lupta cu corupţia, această guvernare va fi sortită eşecului, în soluţionarea tuturor sarcinilor.”

Europa Liberă: Domnule Golea, de ce printre primele trei priorităţi guvernul nu a inclus și soluţionarea problemei transnistrene? Pentru că s-au produs evoluţii neaşteptate, surprinzătoare sau poate provocări din partea autorităţilor de la Tiraspol. Mă refer la semnarea de către liderul transnistrean, Evgheni Şevciuk, a acestui proiect de lege cu privire la frontiera de stat a autoproclamatei republici nistrene.

Anatolie Golea
: „Da, este lege, deja semnată care intră în vigoare nu ştiu pe cât iunie, o dată ce urmează a fi publicată. Eu cred că guvernul, de astă dată, nu a inclus printre priorităţi reintegrarea sau soluţionarea conflictului transnistrean pentru că vrea să fie mai realist. În opinia mea, şi sarcinile enunţate pentru 100 de zile sunt prea, prea optimiste. Nu este un program pentru 100 de zile, ci pentru, nu ştiu, 1-2-3-4 ani. Problema transnistreană a fost în permanenţă pe ordinea de zi a tuturor guvernărilor, de la ’92 încoace. Guvernarea este conştientă de faptul că situaţia este extrem de dificilă şi nu poţi include în priorităţi o sarcină care ştii că nu se rezolvă. Pe de altă parte, acest decret stabileşte nişte realităţi. Eu cred că este o măsură de răspuns la intenţia deja practic realizată a Chişinăului de a stabili aceste puncte pentru migraţie la frontiera administrativă, pentru a stabili fluxul de cetăţeni străini care intră în Republica Moldova prin Transnistria. Este un lucru absolut necesar pentru Chişinău, în vederea obţinerii liberalizării regimului de vize. Pe de altă parte, este o recunoaştere indirectă a existenţei acestei frontiere. De ce pe transnistreni atât de mult îi deranjează? Este foarte simplu şi absolut clar, pentru că toţi cetăţenii străini, intrând în Republica Moldova, prin aceste puncte migraţionale, trebuie să declare că ei intră în Republica Moldova. Dacă nu fac acest lucru, vor fi sancţionaţi. Chiar a fost stabilită săptămână curentă şi mărimea amenzii: 400 de lei. Dar toţi locuitorii Transnistriei care circulă, pleacă peste hotare, prin aeroportul internaţional Chişinău, de exemplu, toţi au paşapoarte ruseşti sau ucraineşti. Deci sunt cetăţeni străini şi trebuie să declare. Aici este contradicţia, de aici vin nedumeririle, dar este o realitate. Şi vedem şi reacţia Rusiei. Ambasadorul Farit Muhametşin, care a fost la Tiraspol, a declarat că ajutorul Rusiei faţă de Transnistria se va dubla, în anul curent. Deci Rusia subvenţionează totalmente această formaţiune. Şi eu, nu ştiu, este o afirmaţie riscantă, dar eu nu sunt politician, dacă ar fi după mine, cred că ar trebui să declarăm că stabilim frontieră şi Rusia să încerce să întreţină în continuare această republică autoproclamată. Cred că ar fi un duş rece pentru Rusia. Pentru că Federaţia Rusă nu îşi doreşte o republică independentă pe malul stâng al Nistrului, care urmează să fie hrănită de către Moscova. Federaţia Rusă îşi doreşte o situaţie de incertitudine prin care poate şantaja şi în continuare Republica Moldova.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG