Linkuri accesibilitate

Comisarul european pentru extindere Štefan Füle a salutat sfîrşitul crizei politice de la Chişinău


Iurie Leancă și Štefan Füle, Bruxelles, 14 iunie 2013.

Iurie Leancă la Bruxelles: integrarea în UE rămâne prioritatea politicii interne şi externe a Republicii Moldova.Comisarul european pentru extindere, Štefan Füle a salutat sfîrşitul crizei politice de la Chişinău şi şi-a exprimat speranţa sinceră că noul guvern va rezolva problemele care au generat tulburările. Mai mult, că se va concentra acum pe problemele oamenilor .

La o conferinţă de presă comună cu premierul Iurie Leancă, la Bruxelles, Füle a precizat care ar trebui să fie, din perspectiva Uniunii Europene, priorităţile Moldovei:

- crearea unui sistem robust de control reciproc al instituţiilor, ca să fie evitat partizanatul politic pe timp de criză; combaterea la toate nivele a corupţiei;

- includerea tuturor forţelor politice în procesul de luare a deciziilor.

Trebuie de asemenea urmărită, de aproape, evoluţia pieţei media, pentru a se asigura că este „pluralistă, diversă şi de o calitate înaltă”.

Premierul Iurile Leancă a reafirmat la Bruxelles că integrarea în Uniunea Europeană rămâne prioritatea politicii interne şi externe a Republicii Moldova.

Dar că este vorba de un proces, în etape. Pentru moment trebuie parafat şi după aceea semnat acordul de asociere, va veni regimul de liberalizare a vizelor.

Timp în care, a precizat Leancă, Republica Moldova trebuie să convingă partenerii europeni de „seriozitatea” reformelor sale.

La Bruxelles, în cadrul întrevederii dintre comisarul pentru extindere Štefan Füle şi premierul Moldovei Iurie Leancă au fost semnate acorduri în valoarea de aproape 90 de milioane de euro.

Sînt ajutoare acordate de Bruxelles pentru reformele din justiţie şi adaptarea la cerinţele acordurilor dintre Moldova şi Uniunea Europeană, a precizat comisarul pentru extindere Füle.
XS
SM
MD
LG