Linkuri accesibilitate

Parada gay ar urma să transmită un mesaj ferm mai ales Rusiei, după adoptarea așa-numitei legi împotriva propagandei homosexuale.În Statele Unite a început sezonul paradelor gay, salutat aseară la Casa Albă de președintele Barack Obama. Unul din cele mai mari festivaluri este cel de la New York, programat pentru 30 iunie. De data aceasta, printre carurile alegorice ale marșului va fi și unul ex-sovietic, în semn de respect și solidaritate pentru gay-ii din țări ca Rusia, Ucraina sau Belarus, confruntați la ei acasă cu ostilitate socială neabătută și cu adoptarea de legi homofobe. O relatare a lui Richard Solash vă este prezentată în rezumat de Mircea Țicudean.

Ideea carului alegoric post-sovietic la parada gay din New York îi aparține lui Pașa Zaluțchi, de 31 de ani, originar din Belarus, care a câștigat loteria americană a cărții verzi în anii 2000. Anul trecut, la parada gay din metropola americană, s-a gândit cu alți imigranți din fosta Uniune Sovietică să facă ceva ce ar fi imposibil acasă: un car alegoric gay est-european.

„Îmi amintesc cum era să mergi la un club gay la Minsk sau la Moscova – spune Pașa – furișându-te de-a lungul zidurilor cu obsesia de a nu părea gay, îmi amintesc de acea absență a libertății de a fi așa cum ești. Acum, la New York, abia aștept să urc pe carul alegoric și să salut mulțimea, spunând lumii întregi. Sunt gay”.

Zaluțchi, care lucrează la New York ca traducător, organizează de mai multă vreme petreceri gay cu tematică post-sovietică și speră ca inițiativa cu carul alegoric să atragă la parada din 30 iunie mulți locuitori de origine rusă, dar și din alte foste republici sovietice – care sunt invitați să ia parte și pe site-ul carului alegoric.

Zaluțchi recunoaște că din cauza costului mare al carului alegoric, el nu o să fie chiar așa de extravagant ca altele.

„Sigur că mi-ar fi plăcut să avem ceva care să ia ochii, de pildă o statuie a lui Lenin în travesti, dar nu se poate”, regretă Pașa, adăugând că inițiativa lui și-a prietenilor lui nu este politică, ci își propune doar să sărbătorească climatul de libertate din țara lui adoptivă.

Pașa nu va fi singurul organizator sau participant post-sovietic la parada gay de la New York. Intenții mult mai politice are Elena Golțman. Originară din Kiev, e fondatoarea unei organizații a gay-ilor rusofoni din New York (rusalgbt.org) Ea speră ca anul acesta parada gay să transmită un mesaj ferm mai ales Rusiei, care a adoptat săptămâna aceasta așa-numita lege împotriva propagandei homosexuale.

Golțman spune că ea și prietenii ei vor mărșălui la New York din motive politice, pentru că vor ca americanii să afle până unde a ajuns homofobia de stat în Rusia și alte țări est-europene.

Daria Nujdina, originară din Iaroslavl, se întreabă ce ar spune concetățenii ei dacă ar vedea-o pe carul alegoric de la New York.

„Cred că ar fi curioși, spune Daria, iar gay-ii din Rusia ar fi probabil mândri și recunoscători că și de aici, de departe, ne gândim la ei”.
XS
SM
MD
LG