Linkuri accesibilitate

Vizita premierului Leancă la Bruxelles - un prim bilanț al întrevederilor


Iurie Leancă: „Obiectivul nostru este să parafăm Acordul de asociere, fie la Vilnius, fie înainte de eveniment, și cred că există șanse bune.”


Iurie Leancă face prima sa vizită la Bruxelles în calitate de premier. După rezolvarea crizei politice de la Chișinău prin renegocierea alianței de guvernare și votarea unui nou govern, Leancă încearcă să convingă liderii Uniunii că povestea de success a Moldovei nu s-a încheiat, așa cum veți putea auzi în interviul acordat lui Dan Alexe.

Iurie Leancă: Am venit aici pentru a discuta în primul rînd procesul de reforme din Republica Moldova în contextul evoluțiilor recente: faptul că am reușit să depășim criza politică, să instalăm o majoritate funcțională în Parlament, precum și expresia acestei majorități - noul executiv. Bineînțeles că obiectivul principal este să discutăm în acest context reformele de acasă și corelarea lor cu agenda noastră europeană.

O parte componentă a acestor discuții vor fi însă evoluțiile din zona transnistreană a Republicii Moldova, fiindcă problemele cu care ne confruntăm acolo, anumite provocări pe care le observăm din păcate în ultima perioadă, ne creează probleme suplimentare. Tot ce discutăm noi cu UE, fie obiectivul creării zonei de liber schimb, fie liberalizarea regimului vizelor, va afecta și cetățenii care trăiesc în stînga Nistrului, va afecta oamenii de afaceri. Discutăm, așadar, și acest subiect și sper că prin implicarea mai activă a UE, dar și a celorlalți parteneri din formatul 5+2, nu vom permite sub nicio formă escaladarea situației. Vom tempera aceste porniri ale unora de la Tiraspol și vom reveni în albia discuțiilor, în albia dialogului și a creării unui spațiu de încredere.”
Europa Liberă: Care a fost tema discuțiilor cu Comisarul UE pentru agricultură Dacian Cioloș?
Iurie Leancă: „Comisarul Cioloș este un foarte bun prieten al Republicii Moldova și cunoaște situația, așa încît astăzi am discutat câteva subiecte punctuale. Primul ține de finalizarea negocierilor privind zona de liber schimb. Putem considera aceste negocieri ca fiind finalizate. Al doilea subiect a fost faptul că sîntem în faza de finalizare a strategiei de dezvoltare a agriculturii și sectorului rural din Republica Moldova.

Uniunea Europeană ne-a ajutat să dezvoltăm o strategie modernă, compatibilă cu evoluțiile și obiectivele din UE, și în baza acestei strategii sper să putem beneficia de fondurile structurale pe care UE le va pune la dispoziția țărilor din Parteneriatul Estic începînd cu anul viitor. E un instrument foarte complex, care ne va ajuta să dezvoltăm această ramură strategică începând cu 2014.”
Europa Liberă: Odată ce va intra în vigoare zona liberului schimb și dat fiind că subvențiile, în Moldova, în agricultură, sînt atît de mici, cum vor rezista producătorii moldoveni în fața unei concurențe atât de uriașe?
Iurie Leancă: „Atunci când ne-am angajat în filosofia, sau logica, acestei zone de liber schimb, lucrul s-a făcut nu doar într-un context politic, ci și cu anumite calcule economice și comerciale. La începerea negocierilor, au fost făcute studii de impact, atât de experți de la Chișinău, cât și de experți din străinătate angajați de Comisia Europeană, iar concluzia a fost una pozitivă. Sigur că impactul imediat este unul mai dificil. De aceea este asigurată și o perioadă de tranziție, în special în domeniile mai sensibile. Noi nu putem însă să ne autoizolăm la nesfârșit, să constatăm doar că există probleme și să ne încorsetăm în propria noastră gîndire. Efectele pînă la urmă vor fi doar benefice.”
Europa Liberă: Credeți că se va semna acordul de asociere cu UE, la Vilnius, în noiembrie?

Iurie Leancă: „Obiectivul nostru este să parafăm Acordul de asociere, fie la Vilnius, fie înainte de eveniment, și cred că există șanse bune în acest sens. Sigur, faptul că avem acum stabilitate acasă, faptul că avem voință puternică sprijinită de majoritatea parlamentară și de liderii politici care au constituit această alianță, să accelerăm procesul de reforme, să generăm știri pozitive, să oferim partenerilor din UE argumente în acest sens nu mai pune la îndoială procesul în ansamblu.

La fel, ceea ce am discutat cu Comisarul pentru afacerile interne Cecilia Malmström este cum să menținem respectarea angajamentelor și a condiționalităților din planul de acțiuni pentru vize și să facem astfel încât la Vilnius Comisia UE să poată face o declarație că Republica Moldova întrunește toate condițiile și să propună țărilor membre să examineze posibilitatea anulării regimului actual al vizelor.
XS
SM
MD
LG