Linkuri accesibilitate

Mai e o cale lungă pînă la era normelor bune.


O idee - pe care am auzit-o rostită aici cu încredere nu o dată - e aceea că legile, regulamentele şi normele autohtone sînt bune, chiar perfecte, şi doar nerespectarea lor creează probleme. Mă tem, stimaţi ascultători, că ideea asta, promovată cu multă convingere, ar putea să fie o elementară cacealma.

Să luăm, bunăoară, următoarea situaţie bizară. După ce au luat amploare confruntările dintre locatarii caselor vechi şi constructorii mansardelor, un consilier municipal a constatat deunăzi că „nu există o regulă clară în ceea ce priveşte acordul pe care locatarii trebuie să-l dea pentru începerea lucrărilor de construcţie a mansardelor”. Constatînd că sînt şi alte lacune, consilierii au elaborat un regulament nou care încearcă să elimine ambiguităţile şi să limpezească lucrurile. Ei bine, o întrebare se impune în mod normal: dar de ce lucrurile nu au fost puse la punct înaintea făuririi mansardelor? De ce a trebuit să se ajungă la altercaţii şi la lacrimi ca cineva să observe, în sfîrşit, că nu există reguli clare în acest domeniu?

Şi se pare că mai există multe parcele ale cotidianului în care absenţa unor reguli clare se face simţită. Există oare o regulă clară care să-i scoată din aceeaşi oală pe locatarii corecţi şi pe cei rău-platnici atunci cînd blocului nu i se mai dă apă din cauza datoriilor? Dar o regulă clară pentru cei care scuipă şi lasă chiştoace pe trotuare există? Dar pentru cei care fumează pe scara blocului există vreun regulament? Sau asta e floare la ureche?

Deunăzi, iată, nişte apărători ai drepturilor consumatorilor constatau că peştele îngheţat din magazinele noastre conţine prea multă apă. Eu nu ştiu dacă apărătorii consumatorilor au sau nu dreptate. Dar declaraţia lor, aia că nu există un regulament clar în această privinţă, mi s-a întipărit în minte. Păi, cum o fi în realitate?

Mi se pare, stimaţi ascultători, că mai e o cale lungă pînă la era normelor bune. Şi asta din simplul motiv că noi nu avem încă toate legile şi normele necesare care să excludă confuzia. Atunci cînd le vom avea, vom putea perora însufleţiţi despre cît de bună e norma.
XS
SM
MD
LG