Linkuri accesibilitate

Ce vrea să facă guvernul Iurie Leancă în primele o sută de zile de la preluarea mandatului


Priorități, aspirații, planuri și declarații.



Guvernul condus de premierul Iurie Leancă şi-a prezentat priorităţile pentru primele 100 de zile . Deşi stau sub semnul „continuităţii”, cum preciza şi Iurie Leancă la o conferinţă de presă, aceste priorităţi sunt ambiţioase chiar şi pentru anul şi jumătate care a rămas, în principiu, guvernului până la următoarele alegeri generale. Greu de văzut ce s-ar putea face concret în primele 100 de zile, când este vorba de combaterea corupţiei, crearea de locuri de muncă şi apropierea de Uniunea Europeană. Valentina Ursu a stat de vorbă cu mai mulţi membri ai guvernului:


Vasile Botnari, proaspătul ministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, îşi doreşte o Moldovă cu drumuri mult mai bune.

Vasile Botnari: „Acum avem câteva porţiuni de drum care, din păcate, întârzie de la grafic, dar sperăm că anul acesta le finalizăm. Tot ce se face acuma, toate drumurile sunt asigurate cu finanţare, din surse externe. la Calea Ferată ne ocupăm cu reformele, transportul rutier – adoptarea Codului auto şi în aviaţia civilă să terminăm reformele în armonizarea legislaţiei cu cea europeană.”

Ministrul Oleg Efrim speră că Moldova va avea o justiţie mult mai bună.

Oleg Efrim: „Ştiţi, la justiţie nu este ca la drumuri, dar, sigur, vom avea şi noi lucruri care foarte bine vor putea fi cuantificate, în mod special, mă refer la acelea care ţin de prestarea serviciilor de către Ministerul Justiţiei şi structurile subordonate ale Ministerului, cum ar fi apostila electronică, digitalizarea arhivei stării civile, transformări electronice în ceea ce ţine de registru întreprinderilor şi organizaţiilor. La fel, vom avea ample acţiuni în ceea ce priveşte adoptarea unui nou cadru legal în domeniul notariatului. Vom avea iniţiative anticorupţie serioase, asupra cărora lucrăm. E vorba de introducerea testelor de integritate, incriminarea îmbogăţirii ilicite, confiscarea extinsă a averilor, deci, sunt iniţiative îndrăzneţe şi importante asupra cărora lucrăm acuma, în Ministerul Justiţiei.”

Şi la Interne va continua reforma, promite ministrul Dorin Recean.

Dorin Recean: „Reforma operaţională a poliţistului, este vorba despre capacitatea de a interveni, atunci când cetăţeanul are nevoie. Noi trebuie să putem să intervenim în maximum15 minute, la solicitarea cetăţeanului şi cetăţeanul să fie satisfăcut de prestaţia poliţiei. Noi trebuie să creştem drepturile poliţistului, în raport cu activitatea pe care o întreprinde cu cei pe care trebuie să îi reţină, pe cei care trebuie să-i administreze proceduri contravenţionale şi penale. Pentru că astăzi poliţistul nu întotdeauna este apărat de lege, atunci când intervine în numele societăţii şi în numele unei persoane care solicită ajutor.”

Ministrul Finanţelor, Veaceslav Negruţa, se arată încrezător că rezultatele guvernării nu se vor lăsa mult aşteptate.

Veaceslav Negruţa: „E vorba şi de managementul finanţelor publice, este vorba de noua lege cu privire la finanţele publice locale, noua lege cu privire la finanţele publice şi responsabilitatea bugetar-fiscală, sunt lucruri care chiar în următoarele 100 de zile, unele din ele, vor avea finalitate în Parlament, iar în anii următori, 2014-2015 vom fi în implementarea acestor legi. Mai sunt multe altele, ca, de exemplu, introducerea unui sistem informaţional în managementul finanţelor publice care este un obiectiv destul de ambiţios şi greu de realizat, din păcate. E vorba de reforma administrării fiscale care este în implementare, dar, din păcate, am pierdut din viteză şi este nevoie de a relua această viteză, ca în anul 2015 să avem finalitate pe această reformă, iar ca şi rezultat – o administrare fiscală altfel decât avem acum. E vorba şi de administrarea vamală care necesită o implicare în sensul reformării acestei administrări, ca, în sfârşit, şi administrarea vamală, şi fiscală să fie una pro-business şi pro-dezvoltare.”

Potrivit ministrului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Valentina Buliga, loc pentru mai bine este.

Valentina Buliga: „O acţiune prioritară pe care o vom realiza-o, deoarece au fost prevăzuţi bani, se va majora prima grilă de salarizare, de la 800 la 900 de lei pentru cei salarizaţi, conform reţelei tarifare unice, din sectorul bugetar. De această majorare vor beneficia circa 107.000 de angajaţi. În medie, majorarea va fi de circa 16%. Anterior era maximum 100, acum vom ajunge până la 260 de lei, adică în funcţie de grila de salarizare şi de performanţa specialistului.”

Europa Liberă: Dar protecţia socială pe cât de echitabilă este?

Valentina Buliga:
„Conform estimării veniturilor, ne dorim cu adevărat ca să excludem inechitatea din sistem pentru că anterior trebuia să fii ori invalid, ori pensionar, ca să primeşti un ajutor din partea statului, lăsând, de fapt, fără ajutor familiile cu copii, familiile tinere care îşi caută un loc de muncă şi nu şi-l găsesc. Avem anumite deficienţe, încă nu se înţelege atât de specialişti, cât şi de cetăţeni că legea şi regulamentul trebuie respectate întocmai aşa cum este scris. Am depistat anumite erori în declaraţiile pe care le fac familiile, am depistat implicări ale unor specialişti care au fraudat, într-un fel, şi au subestimat sau supraestimat valoarea ajutorului social. Este o crimă să admiţi fraude şi erori, şi corupţie, cu atât mai mult în sistemul de asistenţă socială.”

Iar premierul Iurie Leancă a mai spus că, în aceste 100 de zile, vor demara lucrările pentru construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni şi că vor fi semnate mai multe acorduri cu instituţii financiare din exterior.
Previous Next

XS
SM
MD
LG