Linkuri accesibilitate

„Radioteleviziunea de stat este un scandal, asta știam cu toții, dar nimeni n-a avut curajul până acum s-o spună deschis!”


Guvernul Greciei a promis astăzi să redeschidă radioteleviziunea publică în câteva săptămâni, după ce închiderea surprinzătoare de ieri, motivată prin nevoia economisirii banului public, a provocat proteste de stradă la Atena și condamnări din partea apărătorilor presei libere în Europa.

„Nu am închis, ci doar am suspendat temporar activitatea radioteleviziunii publice, ca s-o redresăm și s-o facem să lucreze pe baze mai sănătoase”, a insistat astăzi purtătorul de cuvânt al guvernului de la Atena, Simos Kedikoglou, după ce ziariștii și politicienii opoziției au calificat scoaterea din eter de la miezul nopții dinspre marți spre miercuri drept „lovitură de stat”.

Mii de persoane s-au adunat aseară în fața Televiziunii elene ERT, scandând lozinci împotriva guvernului, iar câțiva angajați i-au salutat arzând pe parapetul clădirii un steag al Uniunii Europene.

Guvernul premierul conservator Antonis Samaras a motivat decizia suspendării emisiei prin „risipa incredibilă” de bani de la radioteleviziunea publică și a spus că se vor face reangajări din rândul celor 2500 de salariați, concediați în bloc aseară, după o analiză financiară temeinică.

„Radioteleviziunea de stat este un scandal, asta știam cu toții, dar nimeni n-a avut curajul până acum s-o spună deschis”, a spus purtătorul de cuvânt guvernamental Simos Kedikoglou.

Cu câteva ore înainte de miezul nopții, crainica știrilor de la televiziunea publică a anunțat decizia închiderii, iar protestatarii au început să se adune în fața clădirii.


Guvernul a spus că a decis să scoată televiziunea și radioul din eter imediat după anunțul oficial pentru că s-a temut ca angajații înfuriați să nu distrugă echipamentul dacă au mai mult timp la dispoziție.

Primele reacții ale redactorilor au fost de dezamăgire și șoc. Katerina Ioannidou, care lucra la televiziunea publică de 13 ani, a spus că ea și colegii ei și-au dat „sufletul” pentru o instituție media-model, muncind multe nopți neplătite, chiar și după ce salariile au început să vină cu întârziere sau să nu vină deloc.

Potrivit ultimelor relatări de la Atena, o parte din redactorii televiziunii au refuzat să plece de la locul de muncă, unde și-au petrecut noaptea transmițând în continuare, dar numai pe internet. Într-o astfel de transmisiune, liderul opoziției de stânga Alexis Tsipras a condamnat închiderea ca „ilegală” și a spus că de data aceasta termenul „puci”, care este folosit în Grecia uneori prea ușor, este cât se poate de potrivit.

Cele mai mari sindicate elene au început consultări de urgență pentru a pune la cale eventuale proteste și greve. Iar Uniunea Transmițătorilor Europeni, cu sediul la Geneva și-a exprimat „regretul profund” pentru cele întâmplate și i-a cerut premierului elen Samaras într-o scrisoare să revină asupra deciziei.

ERT a început să transmită prin radio în anii 1930, iar televiziunea este în eter din anii 1960. Deși este considerată în mod tradițional cam aservită guvernărilor, ERT este prețuită de mulți mai ales pentru programele culturale și regionale și pentru transmiterea evenimentelor sportive importante, cum sunt Cupa Mondială la Fotbal sau Jocurile Olimpice.

Anunțul suspendării transmisiei a venit marți chiar în timpul unei inspecții la Atena a creditorilor internaționali, dar guvernul Samaras a respins ideea că ar fi fost inspirat de delegația străină. Astăzi Comisia Europeană a insistat la rândul ei că închiderea televiziunii și radioului public nu a fost în nici un caz una din cerințele ei față de guvernul elen, dar a apărat decizia cabinetului Samaras spunând că se înscrie în efortul de „eficientizare a sectorului public”.

Agenția AP scrie că închiderea ERT are mari șanse să provoace cea mai mare confruntare internă în coaliția guvernamentală elenă formată în urmă cu un an.
XS
SM
MD
LG