Linkuri accesibilitate

Statele Unite urmăresc cu atenție demonstrațiile din Turcia


Forțele de poliție turce la Istanbul
Forțele de poliție turce la Istanbul

Experții cred că Obama se bucură de influență și că l-ar putea convinge pe premierul Erdogan să dea dovadă de moderație.


Situatia din Turcia ramine foarte tensionata. Dupa ce politia a reocupat Piata Taksim, din centrul Istanbului, manifestatiile de protest impotriva regimului Erdogan continua. Cum reactioneaza Statele Unite? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, este un aliat important al Americii, in regiune. Vizita lui in Statele Unite, acum o luna a dat la iveala o serie intreaga de chestiuni, in legatura cu care Washingtonul are nevoie de ajutorul Ankarei. Asta, in afara de forta reala si crescinda a Turciei in lume, il face pe Erdogan sa-si dea friu instinctelor autoritare si, dupa un deceniu la putere, sa creada ca el si nu manifestantii, reprezinta interesele Turciei. Pare un caz tipic de betie de putere, asa cum ne-am obisnuit sa vedem in ultimii ani intr-o serie de tari.

Premierul a spus de altfel ca nu-i mai tolereaza pe protestatari, dupa care politia a intrat in forta in piata din Istanbul. Manifestatii de diverse intensitati continua in circa 80 de alte localitati din Turcia.

Casa Alba este foarte ingrijorata, indeamna partile la retinere, dar pina acum nu l-a criticat direct pe Recep Tayyip Erdogan. Nu au existat relatari ca acesta ar fi vorbit cu Barack Obama de la inceputul protestelor. Analisti spun ca America repeta scenarii anterioare cind apropierea excesiva de anumiti aliati - cum a fost Mubarak, in Egipt, de exemplu - limiteaza marja de manevra a administratiei, cind situatiile din tarile respective devin de criza.

In ciuda tulburarilor, Erdogan nu pare in pericol sa piarda puterea. Dar demonstratiile dau la iveala o ostilitate crescinda in rindurile unei anumitei parti a societatii, care-i critica stilul de conducere autoritar si anumiteexcese. Pina acum, Obama a prezentat Turcia ca un model pentru lumea musulmana, pentru cadrul sau democratic si alianta cu Occidentul. Contactele cu Erdogan au fost foarte dese, in ciuda faptului ca Turcia a fost un aliat mult mai putin docil decit in anii razboiului rece.

La recentul summit, Recep Tayyip Erdogan a cerut Americii sa se implice in conflictul din Siria, fara a obtina insa promisiuni in aces sens. Obama a avut cistig de cauza, anterior, cind, in timpul vizitei sale in Israel, a mediat o impacare intre cele doua tari, care pina atunci avusesera o relatie tensionata. Expertii cred ca acel moment dovedeste ca Obama se bucura de influenta si ca el l-ar putea convinge pe premierul Erdogan sa dea dovada de moderatie.
XS
SM
MD
LG