Linkuri accesibilitate

Va reuşi să negocieze actuala guvernare un nou acord cu Fondul Monetar Internaţional? Valentina Ursu a stat de vorbă cu preşedintele Ligii Bancherilor din Republica Moldova, Dumitru Ursu.


Europa Liberă: Precum se cunoaşte, Moldova nu are în prezent un program de colaborare cu FMI, termenul acestuia a expirat încă la finele lunii aprilie, ultima tranşă, în sumă de 76 de milioane de dolari din împrumutul acordat de Fondul Monetar Internaţional pentru sprijinirea acestui program, a fost ratată de către autorităţile de la Chişinău, din cauza neîndeplinirii unor angajamente. Va reuşi să negocieze actuala guvernare un nou acord cu Fondul Monetar Internaţional? Deşi mai mulţi experţi sugerau că actuala guvernare trebuie să ştie ce negociază cu FMI, reformele trebuie să fie făcute pentru oameni şi nu de dragul Fondului şi în baza condiţiilor pe care le impune această instituţie.

Dumitru Ursu: „Eu nu cred că noi am întrerupt relaţiile cu organismele financiare internaţionale, atât cu Fondul Monetar, cu Banca Mondială, cu Banca Europeană, mai puţin cu Banca Europeană de Reconstrucţii şi Dezvoltare, pentru că BERD activează pe proiecte foarte concrete în economia naţională. Eu cred că aceste organisme au luat o pauză, pentru, în primul rând, a şti cu cine vor conversa mai departe, pentru a avea o putere executivă în Republica Moldova – ei au spus direct lucrul acesta – pentru a avea cu cine dialoga şi au aşteptat formarea noului guvern. Până la sfârşitului lunii iunie, se preconizează o vizită a noului responsabil al Fondului Monetar în Republica Moldova - domnul Tokhir Mirzoev pleacă, deci, mandatul i-a expirat. Este absolut firesc acest dialog, care va fi reînceput. Sigur că Fondul Monetar Internaţional are foarte multe întrebări faţă de acele acţiuni care s-au întâmplat, în această pauză de colaborare, între Fondul Monetar Internaţional şi Republica Moldova, pentru că s-au adoptat şi unele măsuri din punct de vedere economic. Mă refer la unele acţiuni bugetare, fiscale şi multe alte lucruri...”

Europa Liberă: ...majorări de salarii, de pensii.

Dumitru Ursu: „Autorităţile noastre vor trebui să dea nişte explicaţii foarte clare. Aceste organisme niciodată nu au fost împotriva majorărilor de salarii, de pensii, dar principala lor întrebare era...”

Europa Liberă: ...îngrijorare...

Dumitru Ursu: „...unde sunt sursele, din care surse.”

Europa Liberă: Şi dacă guvernul a identificat aceste surse?

Dumitru Ursu
Dumitru Ursu
Dumitru Ursu: „Dacă a identificat, rămâne să dovedim că suntem corecţi din punct de vedere economic. Deseori aceste organisme şi colaboratorii lor sunt foarte flexibili.”

Europa Liberă: Dar aceste condiţionări din partea lor cum trebuie să fie înţelese de simplii cetăţeni?

Dumitru Ursu: „Doamnă Valentina, este foarte greu de a fi înţelese de simplii cetăţeni, pentru că toate acţiunile Fondului sunt la nivel macroeconomic. Mai puţin înţelege cetăţeanul de rând ce înseamnă macroeconomie, ce înseamnă nivelul de inflaţie, ce înseamnă stabilitate financiară, deficit bugetar, multe alte lucruri. Pentru populaţie este cel mai bine să vadă o creştere a salariului, un loc permanent de muncă pe care nu poate să îl garanteze nici Fondul Monetar, nici Banca Mondială. Însăşi aceste intervenţii a lor monetare, fie Fondul Monetar, în cazul suplinirii rezervelor valutare ale Băncii Naţionale, fie Banca Mondială, prin proiecte de infrastructură, aceste sume nu sunt enorme, sunt mai mult simbolice. Dar aceste relaţii cu aceste organisme sunt foarte solicitate şi reprezintă un grad de încredere a instituţiilor internaţionale faţă de Republica Moldova. Şi atunci, prin această lumină verde, care practic este deschisă de aceste organisme internaţionale, vin alţi investitori, deja privaţi care activează la nivelul micro, unde se creează noi locuri de muncă, unde are cât de cât de câştigat şi cetăţeanul simplu, şi poate simţi acest aport.”

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG