Linkuri accesibilitate

Revista „Pro Minoritate” a ajuns la Chişinău


„Cel mai grav este că guvernele care s-au perindat până acum nu au avut o viziune cam ce ar trebui să construim noi aici.”


La Chişinău a fost prezentată revista internaţională „Pro Minoritate” care abordează, în special, problemele minorităţilor naţionale din ţările Europei de Est. Mai nou, autorii revistei s-au arătat interesaţi şi de soarta minorităţilor din Republica Moldova. La prezentarea publicaţiei, posibilă cu susţinerea Ambasadei Ungariei la Chişinău, a fost prezentă şi corespondenta Europei Libere Diana Răileanu:

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:35 0:00
Link direct

Revista „Pro Minoritate” a fost lansată la Chişinău în cadrul unei mese rotunde cu genericul „Minorităţi naţionale şi identitate etnică”. Titlul nu a fost ales întâmplător, spune redactorul şef al revistei, Andras Laszlo Kosa, or Republica Moldova reprezintă un tărâm neexplorat de cercetătorii interesaţi de aspectul minoritar:

„Este foarte interesant ceea ce se întâmplă în Moldova, în special subiectele care ţin de identitatea minorităţilor din Moldova, identitatea găgăuză, identitatea moldovenească, identitatea rusească, ceea ce este foarte interesant pentru cei care se ocupă de studii sociale, de studii politice.”

Europa Liberă: În ce măsură transformările politice din ţară au un impact asupra minorităţilor naţionale?

„Precis că au. În modul cum sunt reprezentate minorităţile or în Parlament, or în cadrul Autorităţilor Locale, unde se decid lucruri interesante.”

Prezentarea la Chişinău a revistei „Pro Minoritate” a oferit reprezentanţilor comunităţilor minoritare din Moldova prilejul să vorbească despre problemele cu care se confruntă zi de zi. Marin Alla, preşedintele Asociaţiei Tinerilor Romi „Tărnă Rom” a vorbit, între altele, despre participarea redusă a romilor la viaţa politică şi socială a ţării:

Marin Alla
Marin Alla
„Etnia romă niciodată nu va putea să ajungă în acelaşi Parlament al Republicii Moldova datorită excluderii şi marginalizării. Iar pe de altă parte, în ceea ce priveşte accesul la serviciile sociale, sunt două rapoarte pe ţară care demonstrează că cei mai excluşi şi cei mai marginalizaţi, şi cei mai limitaţi în accesarea serviciilor oferite de stat sunt romii. Din punctul meu de vedere, acţiunile care au fost implementate de către Guvern sunt foarte limitate şi nu cred că măcar una o putem cataloga fiind de succes, în afară de identificarea mecanismului de instituţionalizare în Republica Moldova a mediatorului comunitar.”

Subiectul minorităţilor naţionale în Republica Moldova în repetate rânduri a fost abordat în sondajele realizate de Institutul de Politici Publice de la Chişinău. În opinia directorul Institutului, Arcadie Barbăroşie, de-a lungul anilor, autorităţile locale au tratat cu indiferenţă problemele minorităţilor naţionale:

Arcadie Barbăroşie
Arcadie Barbăroşie
„Sigur că există o mulţime de alte probleme: este orientarea Est-Vest, care reprezintă un clivaj serios. Sigur că o mare problemă continuă să fie sentimentul de românofobie, care este mai ades manifestat atât în autonomia Găgăuză, cât şi în raioanele de Est ale Republicii Moldova. Dar cel mai grav este că guvernele care s-au perindat până acum nu au avut o viziune cam ce ar trebui să construim noi aici.”

Revista „Pro Minoritate” este editată în limba maghiară în o mie de exemplare. Subiectele care la părerea autorilor vor fi de interes pentru cititorii din Republica Moldova, vor fi traduse în limba română.
Previous Next

XS
SM
MD
LG