Linkuri accesibilitate

Premierul Recep Tayyip Erdogan a început să vadă în spatele protestelor interese și forțe străine.


Piaţa Taksim din Istambul a fost „curăţată” de manifestanţi, parcul Gezi din imediata apropiere şi, iniţial, mărul discordiei, se află în continuare în mâinile protestatarilor. Mai multe de la Ileana Giurchescu:


Azi dimineaţă, poliţia a intervenit masiv împotriva manifestanţilor care ocupă Piaţa Taksim de aproape două săptămâni, cu vehicule blindate, tunuri cu apă şi gaze lacrimogene. Au fost înlăturate baricadele improvizate de manifestanţi şi pancartele pe care aceşti le agăţaseră de statuia lui Ataturk, fondatorul Turciei moderne, şi pe centrul Cultural Ataturk. „Este tot ce vrem, în parc nu vom intra” asigura mai târziu guvernatorul Istanbulului, pe Twitter.

Poliţia turcă împrăştiind manifestanţii din piaţa Taksim, 11 iunie 2013
Poliţia turcă împrăştiind manifestanţii din piaţa Taksim, 11 iunie 2013
Manifestanţii au replicat atacului poliţiei, aruncând cu pietre de pavaj şi artificii. Până acum, 3 persoane au murit şi aproape 5 mii au fost rănite în ciocnirile dintre manifestanţi şi forţele de ordine din Istanbul dar şi din alte oraşe turceşti.

Miercuri, premierul Recep Erdogan ar urma să se întâlnească cu cei pe care el îi consideră reprezentanţii „protestelor legitime” – este vorba de cei care au început protestul pentru a salva Parcul Gezi, ce urma să fie încorporat într-un nou proiect urbanistic. Manifestaţiile s-au transformat însă cu timpul în proteste împotriva regimului autoritarist al premierului şi a strategiei de islamizare treptată a ţării. Recent a fost adoptată o nouă lege care limitează drastic vânzarea de băuturi alcoolice.

O evoluţie pe care premierul Erdogan a calificat-o astăzi, în Parlamentul de la Ankara, drept „o încercare a persoanelor cu o agendă politică agresivă, de a confisca” protestul. Iar aceste persoane, oricine ar fi ele, ar vrea nu numai să distrugă imaginea Turciei dar şi economia ţării.

De aceea, consideră premierul Erdogan, trebuie făcută o diferenţă clară între cei care au cereri legitime şi cei care vor numai să distrugă actuala ordine politică.
XS
SM
MD
LG