Linkuri accesibilitate

Noua „bătălie politică”, pentru textul viitoarei Constituții modificate (ziare.com)


„Victor Ponta nu poate evita dosarul economic” („22”).



Chestiunea modificarii Constitutiei apare astazi intr-o alta lumina in presa centrala de la Bucuresti. Presedintele Traian Basescu s-a folosit de prilejul înmanarii, la Cotroceni, a mandatelor pentru trei noi membrii ai Curtii Constitutionale, ca să retraseze „frontul”. El a criticat sever amendamentele propuse de USL. Noua „batalie politica”, pentru textul viitoarei Constitutii modificate, va fi ultima confruntare dintre presedinte si actuala putere reprezentata de Uniunea Social-Liberala, arata Emilian Isaila pe site-ul ziare.com.

Articolul arata ca, in noua sa componența, Curtea Constitutionala nu mai are niciunul dintre judecatorii numiti de fostul presedinte Ion Iliescu. Intre timp, institutia chiar si-a sporit prestigiul si credibilitatea. Odata cu intrarea lui Daniel Morar, a Iuliei Motoc si a Monei Pivniceru ca judecatori, comentatorul se asteapta ca intentia de a reduce cvorumul de participare la referendumul constitutional la 30% sa cada. Nici alte propuneri de modificare nu par sa intruneasca usor consens la Curte. „Aceste schimbari la Curte sunt de rau augur pentru Crin Antonescu”, scrie Isaila. El crede ca liderul liberal va incepe sa simta chiar din aceasta saptamana cat este de izolat in plan european. Pentru ca diferenta o va face premierul Victor Ponta, care pare sa o fi apucat pe un alt drum decat Antonescu.

Intrevederile sale recente cu fostul premier britanic Tony Blair si, ieri, cu cancelarul german Angela Merkel inseamna de fapt, in opinia comentatorului de la ziare.com, „o propunere pentru Ponta si PSD de a trece de partea proiectului european, scotand formatiunea socialista din zona populismului si a discursului anti-occidental”. Cu alte cuvinte, proiectul de modificare a Constitutiei arr putea sa nu fie pentru USL o promisiune indeplinita, ci o infrangere costisitoare.
USL-ul, dar mai ales Partidul Social Democrat, care are acum primul ministru, vor avea insa de infruntat si altceva, cu mare potential exploziv: situatia economica, pentru care deprecierea severa a leului da semnale ingrijoratoare, arata Ioana Ene in editia electronica a saptamanalului 22.

De aceasta data, deprecierea nu mai poate si explicata prin niciun eveniment politic acut sau prin contextul extern, arata jurnalista, si totusi moneda nationala a coborat la nivelul din perioada puciului din vara tecuta. Explicatiile pot fi trei, arata Ioana Ene: un atac speculativ impotriva leului, dar caruia Banca Nationala nu i-a mai putut face fata de aceasta data; iesiri masive de capital, si/sau incertitudinea privind semnarea unui acord al Romaniei cu Fondul Monetar Intenrational.

Guvernul Ponta nu reuseste sa aduca investitori, iar protestele sindicale sunt tot mai dese. Desi românii nu ies in strada pentru chestiuni de principiu, precum turcii, scrie jurnalista, „Victor Ponta nu poate evita dosarul economic. Cel mai probabil, ii va exploda in fata spre sfarsitul anului, adica exact atunci cand PSD isi va lua elan catre anul electoral 2014”.
XS
SM
MD
LG