Linkuri accesibilitate

Primarul, primăria şi noua guvernare


Primarul de Chişinău, Dorin Chirtoacă
Primarul de Chişinău, Dorin Chirtoacă

Edilul capitalei Dorin Chirtoacă dispus să-i ia la Primărie pe liberalii „plecaţi” de la Guvern şi anunţă o nouă ofensivă împotriva traficului de influenţă.


După ce partidul liberal a rămas în afara noii Coaliţii de Guvernare Pro-Europeană, primarul capitalei Dorin Chirtoacă a spus că unii liberali care nu vor găsi locul în sistemul guvernamental ar putea să fie angajaţi la primărie. Recent, primarul şi-a manifestat nemulţumirea faţă de activitatea unor direcţii din primărie şi a anunţat că direcţia arhitectură va avea un nou director. Despre cum ar putea fi interpretate acţiunile primarului prin care îşi asumă angajamentul de a exclude traficul de influenţă din primărie, relatează Tamara Grejdeanu:

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:25 0:00
Link direct

Războiul cu construcţiile neautorizate care muşcă din parcuri şi spaţii verzi a revenit pe agenda edilului capitalei, Dorin Chirtoacă. Primarul s-a arătat nemulţumit de activitatea unor funcţionari care, la părerea sa, eliberează autorizaţii ce s-ar putea să aibă la bază un interes anume. Pornind de la această prezumţie Chirtoacă şi-a propus să facă ordine în subdiviziunile primăriei.

Mai mulţi lideri de opinie consideră însă că primarul ar fi avut mult mai multe şanse atunci când avea în spate guvernarea de la centru. Deputatul Igor Dodon este de părere că din moment ce primăria capitalei a rămas ultimul bastion al liberalilor scoşi de la putere, Dorin Chirtoacă se simte obligat să redirecţioneze nemulţumirile cetăţenilor:

„Presupun că domnul Chirtoacă a conştientizat în sfârşit că treburile în municipiul Chişinău merg foarte prost, înţelege că nemulţumirea este maximă, pentru cei şase ani de când este la cârma Chişinăului şi încearcă cumva să justifice lipsa de rezultate dând vina pe diferiţi funcţionari. În afară de aceasta, eu cred că dânsul conştientizează că se apropie şi momentul când noi totuşi vom începe colectarea semnăturilor pentru demisia lui.”

Analistul politic Anatol Ţăranu este de părere că activitatea primarului nu s-a modificat odată cu schimbarea situaţiei PL, condus de Mihai Ghimpu. Dar, în acelaşi timp, califică drept imprudentă declaraţia primarului ce vizează liberalii rămaşi fără funcţii:

„Sper că această acţiune a lui nu este cauzată de pierderea de către grupul Ghimpu a calităţii de parte din guvern, dar desigur că declaraţia pe care a făcut-o domnul primar că mulţi dintre acei care vor pierde locurile în guvern sau în sistemul guvernamental, se vor regăsi la primărie, defavorizează pe domnul primar şi-l pune într-o situaţie când pot să apară anumite suspiciuni.”

Anatol Ţăranu mai spune că dialogul dintre municipalitate şi autorităţile centrale ar trebui să rămână unul constant şi eficient, chiar dacă partidul liberal nu face parte din coaliţia de guvernare:

„Sper că guvernul nu va proceda aşa cum a procedat pe vremea comuniştilor, când a marginalizat primăria, tot aşa cum primăria, conducerea primăriei se va găsi într-o relaţie de colaborare eficientă cu guvernul. Asta ar fi trebuit să fie practica uzuală.”

Referindu-se la actuala conjunctură politică, analistul Mihai Cernenco crede că nu exista pericolul pierderii sprijinului politic întrucât nimic nu îl împiedică pe primarul capitalei să colaboreze cu instituţiile statului:

„În mod normal ar trebui să existe o conlucrare destul de bună, dar, cel puţin nu se va mai întâmpla aşa cum s-a întâmplat altădată la alegeri, când de exemplu, reprezentantul partidului liberal democrat şi-a retras candidatura şi a cerut susţinătorilor săi să voteze pentru Chirtoacă, eu cred că lucrurile acestea nu se vor mai întâmpla.”

Câteva persoane care au protestat azi în faţa primăriei i-au cerul primarului Dorin Chirtoacă printr-o scrisoare deschisă să înceapă dezbateri publice pentru a găsi soluţii urgente de natura să pună stavilă în faţa construcţiilor neautorizate, a demolării monumentelor arhitecturale şi a mansardării blocurilor locative fără acordul tuturor proprietarilor de locuinţe, activităţi urbanistice care au generat focare de tensiuni.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG