Linkuri accesibilitate

Un nou ministru la Sofia a fraudat sistemul francez de asigurări sociale cu 14 700 de euro.


La două săptămâni de la instalare, guvernul Oreșearski a devenit ținta ziariștilor de investigații. După ce a fost nevoit să renunțe la candidatul la postul de ministru al proiectării investiționale, arhitectul Tiholov, implicat în afaceri suspecte cu terenuri pe litoral, premierul l-a înlocuit cu arhitectul Ivan Danov – profesor la Institutul sofiot de arhitectura și construcții.

Se pare însă că și acest candidat nu va aduce bucurii lui Oreșearski. În site-ul „Bivol” - partener în Bulgaria al „Wikileaks” -, au apărut documente din care reiese că noul ministru a fraudat sistemul francez de asigurări sociale cu 14 700 de euro.

El a aplicat metoda șomerului fals în timp ce lucra la Sofia. Înregistrarea sa la serviciul social de la Paris îi aducea lunar 1850 de euro - de cinci ori mai mult decât salariul de asistent universitar. Figura a ținut exact 213 de zile și putea să mai țină dacă un examen de studenți nu l-ar fi împiedicat să semneze la serviciul social de la Paris.

Cei din „Bivol” au scos și alte amănunte din viața în Franța a familiei lui Danov. Tatăl acestuia a fost în anii '70 ofițer din serviciul comunist de informații externe. Datorita lui actualul ministru a petrecut câțiva ani la Paris, unde a absolvit liceul „Alphonse de Lamartine”.

Danov a revenit în Franța în anul 2003 angajându-se la un biroul de proiectare. In vara lui 2004 el se înregistrează la un oficiu social la Paris. Acordarea ajutorului de șomaj însă este condiționată de șederea permanentă în Franța. Actualul ministru nu a respectat nici condiția că ajutorul să fie întrerupt în prima zi după noua angajare.

Danov părăsește Franța imediat după ce devine șomer cu acte în regulă. În următoarele luni el revine la Paris numai pentru a semna la biroul social. În această perioada predă la Institutul sofiot de arhitectură și lucrează la compania sa „Danov și parteneri”.

Falsul șomer nu mai poate fi condamnat la închisoare întrucât infracțiunea sa este acoperită cu prescriere de cinci ani. Statul francez însă poate cere restituirea sumelor primite cu dobânda de riguare și o amenda de peste 200 000 de euro.
XS
SM
MD
LG