Linkuri accesibilitate

„Frontiera e gata pentru liberalizarea vizelor” (Adevărul)


Patriarhul Kiril și Internetul (kommersant.md).


În presa de astăzi se observă o prezenţă mai accentuată ca de obicei a unor subiecte ce ţin de regiunea separatistă din Estul Republicii Moldova şi de relaţiile cu Federaţia Rusă. „Averea căilor ferate moldoveneşti pe mâna prietenilor lui Putin”, scrie Adevărul. Ziarul dedică un text amplu ultimei investiţii ruseşti („în afară de ruşi, nimeni nu riscă să investească”) în regiunea transnistreană. Astfel, o firmă din Rusia, controlată de apropiaţi ai preşedintelui rus ar urma să investească 22 milioane de dolari în construcţia unei uzine pe teritoriul fostului depou de la Tighina al CFM, preluat abuziv de separatişti.

Ziarul solicită şi părerile unor experţi, care califică gestul ca pe unul mai degrabă geopolitic decât bazat pe raţiuni strict economice şi concluzionează: „Ruşii controlează totul în rmn”, prezentând şi o listă a celor mai importante întreprinderi ale regiunii aflate de mai mulţi ani în proprietatea unor companii ruseşti.

Din acelaşi ziar aflăm că astăzi pleacă la Moscova o delegaţie condusă de vicepremierul Valeriu Lazăr, pentru a discuta cu Gazprom un nou contract de livrare a gazelor. Potrivit oficialilor moldoveni, discuţiile cu partea rusă „sunt complicate”, nu în ultimul rând din cauza datoriei regiunii separatiste pentru gaz, datorie formal înregistrată pe Moldova Gaz şi care a ajuns la 4 miliarde dolari americani.

De ziua profesională a Poliţiei de frontieră, Adevărul publică un interviu cu Dorin Purice, şeful acesteia, care anunţă, printre altele: „Frontiera e gata pentru liberalizarea vizelor”. Din interviu mai putem afla cum decurge procesul de demarcare a frontierei cu Ucraina, cât de sigură este frontiera cu Uniunea Europeană, dar şi despre planurile de viitor ale Poliţiei de Frontieră ale Republicii Moldova.

Odată cu publicarea de către CNI a declaraţiilor de avere şi interese a demnitarilor, Ziarul Naţional scoate la iveală o serie de documente pe care le consideră mai interesante. Astfel, printre altele, ziarul se opreşte şi asupra declaraţiilor judecătorului Sergiu Namaşco, despre care s-a scris în presă că ar fi fost implicat prin deciziile adoptate în mai multe scheme de preluări ostile. Domnul Namaşco, scrie ziarul, şi-a cumpărat în 2012 un apartament de jumătate de milion de lei, o casă de circa 800 de mii de lei și o mașină de 120 de mii de lei. Banii pentru toate aceste bunuri, familia Namașco i-ar fi primit ca donaţie de la soacra judecătorului, care lucrează în Italia și de la sora acestuia.

Şi, kommersant.md preia un text de pe pagina-mamă a publicaţiei - kommersant.ru, din care aflăm că patriarhul bisericii ortodoxe ruse, Kiril se pronunţă contra utilizării Internetului de către călugări, pentru a nu cădea „pradă tentaţiilor”. În ceea ce-i priveşte pe preoţi, aceştia, potrivit patriarhului bisericii ruse, dimpotrivă, ar trebui să folosească Internetul mai activ pentru promovarea misiunii creştine.
XS
SM
MD
LG