Linkuri accesibilitate

Belgia - feudalizarea sărăciei


In Charleroi, cerșetorii nu au voie să-și exercite activitatea decât între orele de birou, iar duminica e obligatoriu relaș. Duminica nu se cerșește.



Când vine vorba de administrarea sărăciei, mai-marii pot lua măsuri conflictuale și total opuse. Sărăcia nu există la nivel european, ea e lăsată la nivelul a ceea ce Bruxelles-ul numește, printr-un termen luat din teologia catolică, „subsidiaritate”. In țara federală prin excelență care e Belgia, subsidiaritatea se situează la nivelul celor mai mici entități administrative.

Satele, comunele, orașele pot lua măsuri atât de diverse, de parcă s-ar afla pe planete diferite. Iată doar două exemple :

In orășelul Herstal, primarul, Frédéric Daerden, a obligat supermagazinele sa doneze săracilor mâncarea nevîndută. Pînă acum, magazinele distrugeau sistematic stocurile nevandute si expirate. Primarul socialist al acestui târg in care s-a născut împăratul reunifictor al Occidentului Carol cel Mare a decis ca e imoral sa distrugi mâncarea.

Mijlocul de presiune asupra magazinelor care ar refuza este, desigur, reînnoirea licenței de exploatare. Un șantaj moral în sensul bun, așadar. La scară europeană, se aruncă 100 de milioane de tone de mâncare pe an, ca si cum fiecare persoană ar arunca sau distruge o jumatate de kg de mâncare pe zi.

Asta nu este nici macar o figura de stil, pentru că in realitate familiile, cetățenii, aruncă de zece ori mai multă mâncare decât magazinele si restaurantele luate laolaltă.

O măsură socialistă, s-ar spune, iar primarul este, într-adevar, socialist. Asta nu explică însă totul, pentru că un alt primar socialist, cel din Charleroi, Paul Magnette, tratează sărăcia dintr-o cu totul altă perspectivă administrativă. El a introdus un regulament comunal care organizează cerșetoria.

Sigur, in Belgia cerșetoria este perfect legală, cu condiția ca cerșetorul să nu importuneze trecătorii. Primarul Magnette a decis însă sa impună un orar si o rotație pe cartiere și târguri.

De orașul Charleroi mai depind si cateva târguri din imprejurimi, iar cerșetorii vor fi de acum inainte obligatoriu itineranți. Pe scurt, cerșetorii nu mai au voie să-și exercite activitatea decât între orele de birou, de la 8 dimineața la 6 seara, in fiecare zi intr-un alt cartier sau orașel, a căror listă si rotație a fost deja anunțată. Luni se pote cerși in Charleroi, marți la Marcinelle, miercuri în Marchienne șamd...

Duminica e obligatoriu relaș. Duminica nu se cerșește.

Cei care nu vor respecta regulamentul vor fi pedepsiți gradat. Prima oară - ținuți in arest vreme de zece ore: o zi pierdută. Incepand cu a doua oară, i se confiscă câștigul zilei.

Probabil că mulți cerșetori se vor muta în celălalt oraș, în Herstal, unde se distribuie mâncare. Belgia a păstrat dintotdeauna o structură feudală; iată însă că acum se feudalizează și sărăcia.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG