Linkuri accesibilitate

La Istanbul continuă demonstraţiile împotriva guvernului Erdogan


Un banner cu inscripţia "Tayyip, demisionează!" în parcul Taksim Gezi din Istanbul, 7 iunie 2013
Un banner cu inscripţia "Tayyip, demisionează!" în parcul Taksim Gezi din Istanbul, 7 iunie 2013
La Istanbul continuă demonstraţiile împotriva guvernului premierului Recep Tayyip Erdogan. Protestatarii continuă să se adune in Piata Taksim, în ciuda apelurilor făcute de premier de a înceta protestele, ajunse în cea de-a 8-a zi.

Pornite iniţial ca proteste împotriva unnor planuri de modernizare a unui parc din centrul Istanbulului, protestele au luat amploare, întinzându-se în mai multe oraşe importante ale Turciei, după intervenţia în forţă a poliţiei. 3 oameni au fost omorâţi ca urmare a violenţelor, în jur de 4.000 au fost răniţi şi 900 reţinuţi.

Protestatarii susţin că guvernul premierului Erdogan şi partidul său moderat islamist „Justiţie şi Dezvoltare” ar căuta să impună o agendă islamică, împotriva secularismului Turciei moderne şi că ar nesocoti drepturile minorităţilor.

Erdogan i-a calificat pe protestatari drept „hoţi” şi „leneşi” şi a spus că protestele ar fi fondate pe „o campanie de minciuni” şi că ar fi fost „confiscate” de elemente teroriste.

Ieri, comisarul Uniunii Europene pentru extindere şi politica vecinătăţii, Štefan Füle, aflat la Istanbul, a avertizat că folosirea excesivă a forţei împotriva unor demonstranţi nu îşi găseşte locul într-o democraţie.

Astăzi, premierul turc a solicitat o şedinţă de urgenţă a cabinetului său.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG