Linkuri accesibilitate

„Locuitorii din Istanbul nu vor să renunţe la dreptul lor de a ţine mintinguri politice în piața Taksim...


Un reportaj al lui Glenn Kates, corespondentul al Europei Libere, de la locul protestelor antiguvernamentale din Istanbul.



Nu departe de locul în care se aduna zilnic protestatarii din Instanbul, adică nu prea departe de piaţa Taksim, este un cartier muncitoresc destul de saracacios, în care a crescut actualul premier Regep Tayyip Erdogan.

Bărbaţii îşi sorb tacticos ceaiul, altii joaca tabla, toti susţin echipa de fotbal locala si comenteaza stirile politice, iar femeile înfăşurate în văluri islamice privesc cu grijă către ciurda de copii care se joaca nu departe. Pare un cartier linistit, ca şi cum nu ar fi numai la doi km distanţă de locul violenţelor din ultimele zile.

Deasupra linistii tabloului, corespondentul nostru la fata locului, Glenn Kates, simte însă o oarecare nelinişte plutind prin aer. In fata meselor de ceai bărbaţi îşi spun deschis opiniile politice, dar sunt reticenţi în a-şi spune numele real, sau intreg. Mai ales cind vorbesc despre premierul lor, cel plecat, acum ani de zile, chiar din acest cartier, Kasimpasa.

Cind e vorba de religie e bine sa fie importanta, caci toti suntem musulmani. Dar fiecare are părerea lui…” - spune Yuzbir, care se declara de acord cu politica Partidului pentru Dreptate si adevar a premierului Erdogan. „Desi, continua el, parcă premierul a vrut prea repede să lepede secularismul Turciei moderne.”



Un alt bărbat ii dă dreptate lui Yuzbir şi spune că, totuşi, premierul ar trebui să aibă mai multă grijă de tineri, să ţină cont şi de părerile lor. Bodur, care are 60 de ani, este încă şi mai categoric: „Eu nu sunt de partea cuiva care ii numeşte pe altii huligani. Nu este corect aşa…”

Premierul Erdogan, inainte de a pleca in străinătate, i-a calificat pe protestatari drept „teroristi”, „hoţi” şi „trîntori”…

Remzi Kibar, care poarta traditionalul văl islamic şi care trage după ea cinci copii, este doar in parte de acord cu guvernul, dar dă vina si pe protestatarii din piata Taksim:Sunt supărata pe ei că sparg ferestre si vandalizeaza magazine; şi, da, sunt furioasa! Dacă ai ceva de spus, nu da cu barda, stai de vorbă, spune ce te doare…”

Popularitatea premierului Erdogan este mare şi continuă să fie aşa. Sunt peste 50 % dintre turci care il susţin şi în acţiunile sale de acum. Barcin Yinanc, comentatoare la ziarul Hurriyet/ DailyNews explică parte din acţiunile actuale ale premierului:

Popularitatea lui îl face atit de arogant. Nu ştiu dacă protestele de acum vor avea vreun impact asupra alegerilor viitoare, pentru că eu cred ca premierul are un sprijin popular foarte puternic. Daca jumătate il sprijină, e clar că jumătatea cealaltă a electoratului nu il susţine, aşa că societatea este clar divizată…”

Intr-un articol semnat astazi de laureatului premieului Nobel
Orhan Pamuk, la Festivalulm Scriitorilor de la Praga, în aprilie anul acesta
Orhan Pamuk, la Festivalulm Scriitorilor de la Praga, în aprilie anul acesta
pentru literatura Orham Pamuk în The New Yorker, admiratorul Istanbului îşi aminteşte cum, toată adolescenţa sa a urmarit cu interes manifestatiile politice din piaţa Taksim. „Cei de dreapta, cei de stinga, naţionalistii, conservatorii, socialistii, social democratii”, toţi au organizat mitinguri în aceasta piaţă celebră a Istanbului modern si, scrie Pamuk, „sunt plin de speranţe şi încredere să văd că locuitorii din Istanbul nu vor să renunţe la dreptul lor de a ţine mintinguri politice în piata Taksim, sau să renunţe la amintirile lor – fără luptă…”
Previous Next

XS
SM
MD
LG