Linkuri accesibilitate

„Aleg să citesc acele cărți pe care le consider mai interesante şi mai populare.”


Andreea Bolea
Andreea Bolea

La Librăria din Cartier, Alla Ceapai a stat de vorbă cu Andreea Bolea, elevă în clasa 6 la Liceul Spiru Haret din Chişinău.


Andreea Bolea: „Ultima carte pe care am citit-o este „Simbolul pierdut” de Dan Brown. Este chiar una din cărţile mele preferate, deoarece este o carte plină de mistere din care putem învăţa chiar foarte multe.”

Europa Liberă: Cine ţi-a recomandat această carte, care din câte ştiu nu este inclusă în programa şcolară?

Andreea Bolea:
„Mai întâi am început cu „Codul lui Da Vinci” tot de Dan Brown. Apoi am început să citesc cărţile din această colecţie, de acelaşi scriitor. Aşa am ajuns să citesc şi „Simbolul pierdut”. Dacă sincer nu sunt atât de complexe, trebuie doar de citit atent, să citeşti printre rânduri, cum s-ar spune.”

Europa Liberă: Dar cât de des citeşti?

Andreea Bolea:
„Pe zi îmi rezerv cam două ore, poate mai mult, pentru citit, aşa cum am timp liber. Dar citesc foarte des, mai mereu, după lecţii, înainte de culcare sau acum în vacanţă chiar foarte mult citesc.”

Europa Liberă: Colegii tăi de clasă citesc la fel de mult, sau unii nu prea citesc?

Andreea Bolea:
„Unii nu au început să citească de mici, adică părinţii le-au făcut cunoştinţă cu cartea prea târziu, de la opt sau nouă ani, adică din clasele primare. De aceea ei consideră că cărţile sunt ceva ce nu pot înţelege sau nu sunt interesante. Eu am început să citesc mult mai devreme 5-6 ani. Şi chiar m-au fascinat cărţile. Din clipa în care am citit prima carte ea m-a fascinat chiar dacă era o poveste – „Alba ca zăpada”.”

Europa Liberă: Îţi place să citeşti şi ceea ce e inclus în programa şcolară?

Andreea Bolea:
„De exemplu, pentru această vară profesoara ne-a recomandat mai multe cărţi de Mihail Sadoveanu şi de mulţi alţii care, dacă sincer, sunt destul de vechi. Ele nu mai sunt atât de autentice sau nu mai prezintă aceleaşi idei care erau pe atunci. Dar totuşi sunt şi unele care sunt interesante. De exemplu, profesoara ne-a recomandat şi „Charlie şi fabrica de ciocolată.” Pe asta la sigur că o voi citi.”

Europa Liberă: Deci selectezi din programa şcolară ceea ce îţi place?

Andreea Bolea: „Aleg să citesc acele cărți pe care le consider mai eficiente, mai interesante şi mai populare.”
XS
SM
MD
LG