Linkuri accesibilitate

Strategiile lui Ponta vis-a-vis de PNL („22”)


Protestele din Turcai (Evenimentul zilei).


Legea care interzice simbolurile sovietice în Republica Moldova este neconstituţională, anunta intr-o stire foarte scurta editia electronica a ziarului România libera, citand PRO TV Chişinău via Mediafax. Stirea reaminteste ca legea, adoptata in iulie anul trecut, a fost contestata la Curtea constitutionala inca din septembrie 2012 de Partidul Comunistilor.

Un comentariu semnat de Ramona Ursu in editia centrala a ziarului Adevarul reactioneaza la faptul ca „Vocea Rusiei ne da lectii despre democratie”. Este vorba de comentariile difuzate de postul de radio apropiat Kremlinului pe marginea arestarii directorului general al Antena Group, trustul de televiziune patronat de conservatorul Dan Voiculescu. Semnatarul de la Vocea Rusiei, Valentin Mandrasescu, reclama un montaj politic menit sa-l scoata din joc pe politicianul Dan Voiculescu, cu tot cu suportul sau mediatic foarte util pana acum guvernantilor de la Uniunea Social-Liberala. „Scenarii staliniste” - este verdictul comentatoarei d ela Adevarul. Ea reaminteste ca Vocea Rusiei intra in scena ori de cate ori se vede vreo samanta de instabilitate in Romania. Momentul cel mai fierbinte speculat de acest post au fost protestele de strada din ianuarie 2012, care au condus la caderea guvernarii democrat-liberale.

Presa din Romania arata insa ca, in actualul context, partidele mari din USL, adica Partidul Social-Democrat si Partidul National Liberal, au adoptat o pozitie prudenta. Pe site-ul Hotnews, Dan Tapalaga observa ca nici pesedistii nici liberalii nu se inghesuie sa-l apere pe Dan Voiculescu. Motivul este ca liderul liberal Crin Antonescu, puternic sustinut de Antena 3, este in picaj, dar și ca PSD nu mai face vreun secret din faptul ca vrea toata puterea pentru sine.

Ca sa-si atinga scopul, Victor Ponta, premier si presedinte al PSD are mai multe strategii, arata Tom Gallagher in revista 22. Deocamdata, si clatinarea lui Dan Voiculescu si prabusirea increderii in Crin Antonescu ii prind bine. Mai departe, spune Gallgher, nu e exclus ca Ponta insusi sa-i propuna lui Antonescu un targ cinic, dar reciproc avantajos: sa sprijine... Partidul Democrat Liberal - pentru ca, nu-i asa, e nevoie si de opozitie -, in schimbul sustinerii candidaturii sale la alegerile prezidentialele de la sfarsitul lui 2014.

In atentia jurnalistilor de la Bucuresti se afla si protestele de amploare din Turcia. In Evenimentul zilei, un comentariu semnat de Paul Ciocoiu remarca natura greselilor politice ale premierului turc Recep Erdogan: autoritarismul in numele mandatului primit prin alegeri democratice.

„Premierul Erdogan ar trebui să înţeleagă că democraţia nu înseamnă doar procesul electoral în sine, ci mai ales ce urmează după alegeri. Votul nu înseamnă automat şi sprijin necondiţionat pentru agenda ulterioară a partidului de guvernământ”, scrie Ciocoiu. In cel de-al treilea mandat obtinut in alegeri, premierul turc a dispus masuri considerate a readuce islamizarea tarii: cursuri despre Coran şi despre viaţa profetului Mahomed, restrângerea condiţiilor pentru avorturi si, recent, restricționarea vânzării de alcool, reaminteste cotidianul românesc.
XS
SM
MD
LG