Linkuri accesibilitate

De ce moldovenii nu se pot despărți de seceră și ciocan? (Timpul)


„La Edineţ, Nisporeni, Rezina şi Donduşeni mai mult de 50% din apa potabilă se pierde pe drum până la consumator” (Adevărul).


Singurul comentariu scurt din presă referitor la decizia de ieri a Curţii Constituţionale prin care secera şi ciocanul au fost reîntoarse comuniştilor este cel din Timpul.md semnat de Constantin Tănase, care este şi tatăl preşedintelui instanţei, Alexandru Tănase, autorul unei opinii disidente în acest caz. Titlul comentariului este „De ce moldovenii nu se pot despărți de seceră și ciocan?” Domnul Tănase scrie că respectiva hotărâre va fi fireşte aplaudată de unii şi fluierată de alţii care au suferit ororile comunismului şi se simt, evident umiliți și nedreptățiți.

S-ar putea ca cei doi magistrați ai CC care au avut opinii separate să reflecte anume poziția acestei părți a societății, apreciază Tănase şi continuă: dar nu CC este vinovată de faptul că PCRM mai este cel mai mare partid politic din R. Moldova și se bucură de un sprijin masiv din parte unei considerabile părți a societății. La fel e de clar și faptul că nu e normală practica moldovenească conform căreia magistrații CC trebuie să scoată din baltă piatra aruncată de Parlament, mai menţionează editorialistul.

Situaţia de la MoldovaAgroindBank care s-a declarat recent ţinta unui atac raider fără precedent este prezentată într-un amplu articol din ziarul Economist. Noii acţionari contratacă, scrie publicaţia, preşedintele băncii ar trebui potrivit acestora să plece. Iar în timp ce o publicaţie, Moldavskie Vedomosti, afirmă că deţine probe potrivit cărora şefa instituţiei ar fi autoarea mai multor încălcări, alta, Ziarulnaţional.md, afirmă astăzi într-un articol că ar avea probe care ar demonstra că noii acționari ai MAIB își coordonează acțiunile.

Cel puțin trei din cele șapte companii care au intrat în posesia acţiunilor au documente de constituire identice, iar firmele au fost deschise în aceeași perioadă, cu doar câteva zile înainte de a intra în posesia acțiunilor, se arată în articolul ziarului naţional.

Iar Ion Preaşcă dă în Adevărul detalii despre regulamentul elaborat în continuarea acestei situaţii de la MAIB de către Banca Naţională şi care se referă la acţionariatul băncilor. Una dintre prevederile de bază ale documentului se referă la firmele off-shore şi grupurile de persoane care acţionează concertat. Acestea nu vor mai avea dreptul să deţină direct sau indirect cote de participare în capitalul unei bănci din Republica Moldova, se spune în articol.

Tot Ion Preaşcă descrie într-un articol rezultatele cercetării realizate de asociaţia „Adept” cu date şocante despre calitatea serviciilor publice în oraşele şi municipiile moldoveneşti. În oraşele Ştefan Vodă, Nisporeni, Hânceşti şi Donduşeni de exemplu nu există niciun WC public, iar în municipiul Bălţi, la cei peste 120.000 de locuitori, sunt doar trei WC publice”. De asemenea, potrivit raportului citat de „Adevărul”, „la Edineţ, Nisporeni, Rezina şi Donduşeni mai mult de 50% din apa potabilă se pierde pe drum până la consumator”.
XS
SM
MD
LG