Linkuri accesibilitate

Despre puterea vieţii fără violenţă


Cum să ne educăm copiii? Căldura iubirii şi puterea cuvântului vs. forţa brută. Este justiţia juvenilă o alternativă? La Chişinău, de Ziua internaţională a copiilor inocenţi, victime a violenţei.

Astăzi, de Ziua internațională a copiilor-victime ale agresiunii, la Chișinău s-a organizat un flash-mob, pentru a sensibiliza societatea să nu tolereze violenţa împotriva copiilor. Reprezentanţi de la UNICEF, Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi a familiei, împreuna cu mai mulţi copii au împărţit trecătorilor îngeraşi din hârtie în susţinerea minorilor care au suferit de pe urma abuzului şi violenţei. Alla Ceapai relatează:

„Anunţă poliţistul dacă vezi că un copil este bătut ”, „Mâinile sunt pentru a îmbrăţişa, nu pentru a lovi” sau „Iubeşte copiii, fără violenţă” sunt doar câteva din mesajele de pe un panou improvizat plasat în locul unde zi de zi poţi vedea copii alături de părinţi, pe terenul de joacă din Grădina publică „Ştefan cel Mare”. Aceste mesaje au fost gândite de un grup de 25 de copii care au participat la flashmob, dar şi de mai mulţi trecători, printre care şi Daniela Paiu, feciorul căreia are 3 ani:

„Am scris: să iubiţi copiii, ei sunt viitorul nostru. Sper ca acest mesaj să ajungă la inima cuiva.”

Europa Liberă: Dar de ce se întâmplă că unii părinţi îşi bat copiii?

„Probabil că la rândul lor au primit această educaţie în familie şi e strigător la cer.”

Europa Liberă: Dvs. ce metode folosiţi ca să vă disciplinaţi copilul?

„Cea mai bună metodă este comunicarea. Copilul azi parcă pare că nu înţelege, îi mai explici o dată sau de sute de ori şi el până la urmă conştientizează.”

Copiii care s-au adunat astăzi ca să-şi exprime sprijinul pentru minorii care sunt supuşi abuzului sunt şi ei de părere că cea mai bună educaţie se face prin comunicare şi dragoste.

„Copilul se disciplinează prin cuvânt, prin – uite aşa nu se poate de făcut, prin – încearcă aşa să acţionezi. E mai eficient decât ai da o palmă sau ai ţipa la el.”

„Prin bătăi pur şi simplu creşte frica faţă de părinţi şi copiii pot să devină răi în viitor.”

Europa Liberă: Adică violenţa naşte violenţă?

„Din violenţă iese numai violenţă, care este transmisă din generație în generaţie. Este ca o boală care infectează societatea.”

Europa Liberă: Tu când eşti obraznic părinţii ce-şi fac?

„Mă ceartă, îmi pun o pedeapsă, dar niciodată nu mă bat.”

Europa Liberă: Ce fel de pedeapsă?

„Îmi interzic să mă joc la computer sau îmi interzic să merg afară la joacă.”


Europa Liberă: Şi asta te disciplinează?

„Sigur că da, pentru că e trist să stai singur acasă.”

„De obicei părinţii mei utilizează o educaţie prin vorbe, gesturi, dar niciodată prin bătăi. Cred că este foarte eficient, pentru că copii zâmbesc mai mult şi înţeleg mai bine.”

Potrivit statisticilor UNICEF, 16 la sută dintre copiii de până la un an sunt bătuţi de către părinţii lor. Iar fiecare al doilea copil, cu vârsta de la 1 la 7 ani, a fost martorul sau victima violenţei în familie. Totodată, doar 8 la sută dintre părinţi consideră că o persoană ar trebui raportată poliţiei dacă şi-a bătut copilul, spune reprezentanta UNICEF în Moldova, Alexandra Yuster:

„Am văzut cazuri foarte tragice când minorii chiar au decedat urmare a violenţei domestice. Aceste cazuri sunt puţine, dar indică asupra faptului că pentru a rezolva această problemă trebuie să se comunice cât mai mult despre ea. Şi dacă vedeţi o situaţie în care unui copil i se face vreun rău atunci trebuie să comunicaţi despre asta poliţistului, profesorului, asistentului social din comunitate.”

Până acum cinci ani, statisticile oficiale nu conţineau date privind numărul copiilor supuşi violenţei domestice. Respectiv, ei nu primeau nici o asistenţă din partea autorităţilor. Din 2008, odată cu intrarea în vigoare a legii cu privire la prevenirea şi combaterea violenţei în familie, există mecanisme de intervenţie în cazurile de violenţă asupra copiilor. Însă autorităţile o pot face doar dacă aceste cazuri sunt raportate la poliţie, ceea ce rareori se întâmplă. Tocmai din acest motiv, Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi a Familiei, împreună cu UNICEF, va lansa în curând un ghid destinat profesorilor, asistenților sociali şi părinţilor, care îi va îndruma cum să acţioneze şi la cine să apeleze dacă sunt martorii situaţiilor de violenţă asupra minorilor.
Previous Next

XS
SM
MD
LG