Linkuri accesibilitate

Un Festivalul al Filmului american la Tiraspol


Brent Israelsen: „Misiunea Ambasadei americane este de a ajunge la toţi cetăţenii Republicii Moldova, indiferent unde s-ar afla ei.”


Astăzi, la Tiraspol, începe Festivalul filmului american, care va dura până sâmbătă, 8 iunie. Tema ediţiei din acest an este „Comedia de-a lungul anului”, în timpul evenimentului fiind prezentate zece comedii americane din anii 1920 şi până în prezent. Diana Răileanu a stat de vorbă cu Brent Israelsen, secretar adjunct pentru cultură şi presă în cadrul Ambasadei SUA la Chişinău, despre programul Festivalului:

Brent Israelsen: „Festivalul de film American de la Tiraspol se desfăşoară la centrul video „Tiraspol”, care se află chiar în inima oraşului. Spectatorii spre care orientăm acest festival sunt cetăţenii Republicii Moldova. De fapt, suntem la cea de-a doua ediţie a Festivalului de film american organizat la Tiraspol, după ce în luna aprilie un eveniment similar a avut loc la Chişinău. Deşi nu am fost prezent la ediţia de anul trecut, de la Tiraspol, am înţeles de la colegi că a fost primit foarte bine de spectatori, cu săli pline.”

Europa Liberă: Foarte multe evenimente culturale au loc în Chişinău. De ce este important extinderea acestor evenimente şi în afara capitalei?

Brent Israelsen:
„Misiunea Ambasadei Americane este de
Diplomatul american Brent Israelsen răspunzînd întrebărilor Europei Libere
Diplomatul american Brent Israelsen răspunzînd întrebărilor Europei Libere
a ajunge la toţi cetăţenii Republicii Moldova, indiferent unde s-ar afla ei. Avem evenimente culturale organizate nu doar în Chişinău, de fapt, de fiecare dată cînd avem posibilitatea să mergem dincolo de capitală, nu ezităm.”

Europa Liberă: Este o diferenţă dintre publicul din afară şi cel din Chişinău? E cel din ţară mai flămând după cultură, dacă pot să mă exprim aşa?

Brent Israelsen:
„Categoric sunt de acord că oamenii din afara Chişinăului duc lipsă de filme americane. Spectatorii din capitală sunt mai alintaţi, au posibilitatea să vadă mai multe evenimente culturale.”

Europa Liberă: Referitor la programul Festivalului de Film american organizat la Tiraspol. Ce filme pot vedea spectatorii din stânga Nistrului?

Brent Israelsen:
„Exact ca şi la Chişinău, genericul festivalului organizat la Tiraspol este „Comedia de-a lungul anilor” şi am ales zece cele mai bune comedii din istoria cinematografiei americane. De asemenea, ne-am străduit să alegem câte o comedie reprezentativă pentru fiecare decadă din ultimii o sută de ani. Am ales şi diferite genuri de comedii – pentru oameni maturi, pentru copii, comedii muzicale dar şi comedii mai uşoare, bufonate.

Festivalul îl vom inaugura cu pelicula „Unora le place jazz-ul”, o comedie cu Marilyn Monroe, Tony Curtis şi Jack Lemmon, apoi va urma un film cu Jack Nicholson – „Mai bine nu se poate”, vom prezenta şi comedia anilor ’30 „Supă de raţă” cu fraţii Marx. Cea mai recentă comedie prezentată la festival este „Marea Mahmureală” care a avut un mare succes în Statele Unite.”

Europa Liberă: Dle Israelsen, în ce măsură cultura poate crea o legătură între oameni şi, de fapt, ai apropia?

Brent Israelsen:
„În ultimul timp tot mai mulţi oameni preferă să privească filmele la computer, televizor sau DVD. Prin acest festival le oferim posibilitatea să iasă din casă şi să le vadă pe ecran mare. De fapt, de la bun început filmele au fost produse pentru a aduce oamenii împreună, pentru a fi prezentate comunităţilor, deci e o posibilitatea pentru ei să se întâlnească, să comunice şi să se cunoască mai bine.”
XS
SM
MD
LG