Linkuri accesibilitate

Suflul schimbării în Turcia


În cursul nopții trecute în piața Taksim la Istanbul
În cursul nopții trecute în piața Taksim la Istanbul

Grevă a unei mari confederații sindicale în semn de protest față de aplicarea forței de către poliție împotriva demonstranților antiguvernamentali.



Unul din principalele sindicate din Turcia a început astăzi o grevă de două zile în semn de solidaritate cu protestatarii antiguvernamentali maltratați de poliție. Începute pașnic vinerea trecută în semn de protest față de tăierea unui parc la Istanbul, demonstrațiile din Turcia s-au extins în mai multe orașe și au căpătat un caracter antiguvernamental odată cu intervenția brutală a poliției.

Confederația Sindicatelor Angajaților Publici din Turcia numărând 240 de mii de oameni a început astăzi o grevă de avertisment de două zile în semn de protest față de aplicarea forței de către poliție împotriva demonstranților antiguvernamentali.

Aceștia, la rândul lor, cer demisia guvernului condus de peste zece ani de premierul Recep Tayyip Erdogan. „Orice s-ar întâmpla, cale întoarsă nu există”, scrie pe o inscripție instalată în piața Taksim de la Istanbul, epicentrul demonstrațiilor. Ele au erupt vinerea trecută, în semn de protest față de tăierea pacului Gezi din apropiere pentru construcția unui centru comercial.

Străzile care duc în piață dinspre malul Bosforului erau blocate azi dimineață de grămezi de gunoi în urma ciocnirilor dintre protestatari și poliție din cursul nopții. Poliția a continuat să tragă în protestatari cu gaze lacrimogene și tunuri de apă, aceștia răspunzând cu lozinca: „mai mult ne stropesc, mai tare creștem”.

Tulburările antiguvernamentale continuă la Istanbul
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:08 0:00

Premierul Erdogan a spus că protestele sunt rodul ambițiilor politice ale extremiștilor și opoziției, nu a grijii față de copaci.

„Aceste evenimente nu au nimic de a face cu tăierea copacilor și reamenajarea unui parc. Cei care au pierdut alegerile se află în spatele protestelor și folosesc diferite căi. Demonstrațiile nu au loc în toate orașele. Calmul se va reîntrona în Turcia înainte de a mă întoarce”.

Premierul turc al cărui partid a câștigat de trei ori la rând alegerile devenind din ce în ce mai puternic în ultimul peste un deceniu a făcut declarația la Rabat, în Maroc, unde se află în vizită de luni.

El a spus că protestatarii turci n-ar avea sprijin popular și a respins orice comparație cu „Primăvara Arabă”, revoluțiile care au schimbat mai multe regimuri în țările arabe în ultimii ani. În cuvintele lui Erdogan, propria sa guvernare, însoțită de creștere economică, reforme politice și întărirea Turciei pe scena internațională este o „Primăvară Turcească”.

De când a venit la putere în 2002, partidul de sorginte islamică al Justiției și Dezvoltării condus de Erdogan a redus împuternicirile armatei, care înlăturase patru guverne în ultima jumătate a secolului trecut și care întemnițase și spânzurase mulți politicieni turci, inclusiv premieri.

Însă sub Erdogan, sute de ofițeri, jurnaliști și intelectuali turci au fost întemnițați din cauza unui presupus complot împotriva guvernului său. Suflul schimbării într-o Turcie cu Constituție seculară a atins și justiția.

Agenția Reuters notează că, în timp ce, în anii 1990, Erdogan fusese întemnițat pentru recitarea unui poem islamic, sub Erdogan justiția turcă a întemnițat un muzician pentru insultarea islamului pe Tweeter.

Țările occidentale aliate cu Turcia în NATO au adus deseori administrația islamistă moderată al lui Erdogan drept exemplu de urmat pentru alte țări din Orientul Mijlociu. Îngrijorările privind drepturile omului erau exprimate în mod discret. Dar evenimentele ultimelor zile au făcut ca Uniunea Europeană și Statele Unite să critice deschis acțiunile poliției. Secretarul de Stat american, John Kerry și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu „relatările despre folosirea excesivă a forței de către poliție”.

„Sperăm desigur că se va derula o anchetă completă a acestor incidente și că poliția va da dovadă pe deplin de reținere în legătură cu asemenea incidente. Îi chemăm pe toți cei implicați - cei care demonstrează exercitându-și dreptul la libertatea de exprimare, și cei din guvern - să evite provocarea violențelor”.
Sute de oameni au fost răniți în ultimele zile în ciocnirile dintre protestatari și poliție. Se relatează și despre cel puțin doi morți într-un protest în orașul sudic Antakya.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG