Linkuri accesibilitate

Turcia confruntată cu mari proteste antiguvernamentale


Protestatarii turci în confruntare cu poliția noaptea trecută

Premierul Erdogan a acuzat principala formațiune a opoziției, CHP, de încurajarea demonstrațiilor.Turcia se confruntă cu cele mai violente demonstrații antiguvernamentale din ultimele decenii. Declanșate de tăierea unui parc la Istanbul, ele s-au extins în mai multe orașe după intervenția dură a poliției. După cum punctează Reuters într-o analiză rezumată de Alexandru Eftode, demonstrațiile s-au transformat rapid într-o manifestare de nesupunere față de guvernul premierului Recep Tayyip Erdogan acuzat de autoritarism.

Partidul Justiției și Dezvoltării (AK) al premierului Recep Tayyip Erdogan conduce Turcia de mai bine de un deceniu. Formațiunea cu rădăcini islamiste și-a mărit felia electorală de la un scrutin la altul la ultimele trei alegeri, pe fundalul unei stabilități politice deosebit de îndelungate și unei creșteri economice rapide.

Reuters scrie că, aflându-se în ultimul său mandat de prim-ministru, Erdogan încearcă astăzi să-și lase amprenta în Turcia prin reașezarea politicii externe a țării, revizuirea Constituției și chiar o amprentă arhitecturală prin redesenarea conturului antic al Istanbulului.

Dar este acuzat, inclusiv de foști susținători, de tendințe autoritare tot mai vădite, care se manifestă prin presiuni asupra presei, întărirea controlului de partid asupra instituțiilor statului și prin faptul că ar pune religia în centrul vieții politice, sfidând constituție seculară a Turciei.

„Dacă ar fi după voia primului ministru, eu ar trebui să port basma”, i-a declarat reporterului Reuters, Tugba Bitiktas, o absolventă de universitate de 25 de ani, înainte de a se alătura protestelor, duminică seara, la Istanbul. „Acest guvern are grijă numai de cei care-l sprijină, iar cei cu vederi diferite sunt marginalizați. De asta protestez”, spune Tugba.


Premierul Erdogan a acuzat principala formațiune a opoziției, Partidul Republican al Poporului (CHP) de încurajarea demonstrațiilor, care au izbucnit din cauza planurilor guvernamentale de a tăia arborii din micul parc Gezi, de la Istanbul, pentru a face loc construcției unui centru comercial, în orașul cu creșterea cea mai dinamică din Europa. Alți oficiali guvernamentali spun că protestele ar fi rezultatul unui complot și ar pregăti terenul pentru o intervenție militară după un scenariu care a mai fost folosit în trecut.

Numai că protestatarii, de data aceasta, au vederi politice diverse, de la ecologiști la naționaliști și radicali de stânga.

Reuters scrie că ferocitatea protestelor l-ar fi luat prin surprindere pe Erdogan, al cărui partid s-a bucurat de un sprijin electoral masiv, și care s-ar gândi să devină președinte în 2015, când expiră cel de-al treilea mandat de prim-ministru despre care tot el a spus că va fi și ultimul.

În vârstă de 59 de ani, politicianul care a folosit funcția de primar al Istanbulului în anii 1990 drept trambulină pentru avansarea în marea politică, promovează astăzi modificarea Constituției astfel încât șeful statului, o funcție cu caracter protocolar, să capete mai multă putere.

Erdogan a contribuit la rezolvarea unor probleme spinoase ale Turciei, inclusiv prin lansarea anul acesta a unei importante inițiative de pace pentru a pune capăt celor 28 de ani de război cu rebelii kurzi. Este un partener major al Statelor Unite în eforturile de a opri războiul din Siria, chiar dacă sondajele de opinie arată că politica aspră față de regimul sirian nu se bucură de popularitate printre turci.
XS
SM
MD
LG