Linkuri accesibilitate

Mii de turci i-au cerut premierului Erdogan să demisioneze


Poliția a folosit gaze lacrimogene pentru a împrăștia manifestanții la Istanbul
Poliția a folosit gaze lacrimogene pentru a împrăștia manifestanții la Istanbul

Protestele au fost provocate de măsurile dure ale poliției împotriva unei manifestații pașnice.


La Istanbul, poliția a folosit gaze lacrimogene și jeturi de apă împotriva unor grupuri de protestatari care încercau să ajungă într-o piață centrală pentru a doua zi consecutivă de manifestații antiguvernamentale. Poliția a intervenit de asemenea împotriva unei mulțimi care se îndrepta spre clădirea Parlamentului din capitala Ankara.

Protestele au fost provocate de măsurile dure ale poliției împotriva unei manifestații pașnice de protejare a unui parc, vineri, în piața Taksim din Istanbul. Associated Press relatează că peste noapte demonstrațiile au luat amploare, extinzându-se în alte orașe turcești și s-au transformat într-un protest față de premierul Recep Tayyip Erdogan, despre care mulți spun că devine tot mai autoritar. O organizație pentru drepturile omului a informat că sute de oameni au fost răniți la Istanbul în ciocniri cu forțele de ordine petrecute pe tot parcursul nopții de vineri spre sâmbătă.

Ciocniri între protestatari și poliție în Turcia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:02 0:00

Astăzi polițiștii s-au confruntat cu mai multe grupuri de tineri care încercau să intre în piața Taksim. Unii au aruncat în polițiști cu pietre. Aproximativ 500 de oameni au mărșăluit pe podul peste Bosfor dinspre partea asiatică a orașului încercând să ajungă în Taksim, pe țărmul european, dar au fost întimpinați cu jeturi de apă și gaze lacrimogene care au învăluit scena confruntări într-o perdea groasă de fum.


Unii demonstrați purtau măști chirurgicale sau batiste la gură și scandau „Unitate împotriva fasismului!”. Agenția de știri Dogan a relatat că poliția a arestat mai mulți protestatari care intraseră în holul unui hotel ca să se adăpostească de gazele lacrimogene.

Ozturk Turkdogan, șeful Associației Turcești pentru Drepturile Omului, a spus că intervenția dură a poliției s-a soldat cu rănirea a sute de persoane în mai multe orașe și că sute de demonstranți au fost arestați. Agenția Dogan avansează cifra de 81 de demonstranți arestați numai la Istanbul.

AP scrie că protestele sunt o „demonstrație a mâniei” acumulată în timp față de poliția turcă, acuzată de exces de forță inclusiv cu ocazia unei manifestații de Ziua Muncii, la 1 mai. Cresc de asemenea, mai ales în cercurile seculare ale societății, resentimentele față de guvernul turc cu rădăcini islamice și față de premierul Erodgan. El este acuzat că devine din ce în ce mai obtuz, mai puțin dispus să dialogheze și mai intolerant la orice formă de critică.

Săptămâna trecută, printr-o decizie suprinzătoare, guvernul a trecut rapid prin Parlament o lege care impune restriciții în vânzarea alcoolului, amintind unora de legile din cele mai stricte regimuri islamice. Mulți turci s-au simțit insultați când premierul Erdogan i-a numit „alcoolici” pe toți cei care consumă alcool, fie și ocazional.

Activistul Ozturk Turkdogan a spus agenției AP că demonstranții de la Istanbul și din alte orașe s-au ridicat împotriva lui Erdogan care încearcă să „monopolizeze puterea” și „se amestecă în toate aspectele vieții publice și private”. La protestele din ultimele două zile, mii de turci i-au cerut lui Erdogan să demisioneze, iar mulți locuitori rămași în case i-au aplaudat de la ferestre, bătând cu linguri în castroane. Mulți demonstranți au băut simbolic bere în public, sfidând noile legi.

Folosirea excesivă a forței de către poliția turcă a fost criticată de Amnesty International, iar Departamentul de Stat al Statelor Unite s-a declarat îngrijorat de numărul mare de răniți. Ministrul turc de interne Muammer Guler a spus că informațiile despre excesul de forță al polițiștilor vor fi „investigate”.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG