Linkuri accesibilitate

„Un vot ca Republica Moldova să se miște înainte”


Noul lider al legislativului moldovenesc
Noul lider al legislativului moldovenesc

Noul președinte al Parlamentului este diplomatul Igor Corman.



Democratul Igor Corman, istoric de profesie, diplomat si pina acum sef al Comisiei pentru politica externa in Parlament, a fost ales presedinte al legislativului cu 58 de voturi, ceea ce inseamna ca pentru el au votat și cinci deputati care nu semnasera acordul de constituire a noii aliante.

Veronica Abramciuc astăzi în Parlament
Veronica Abramciuc astăzi în Parlament
Unul din aceste voturi apartine socialistei Veronica Abramciuc. Altele - cel mai probabil grupului Misin, care a participat la vot, neafiliatului Sergiu Sirbu.

Candidatul comunistilor, Sergiu Stati, a acumulat doar 31 de voturi, exact citi deputati comunistii au fost prezenti astazi in Parlament. Acestia au anuntat, altminteri, ca nu recunosc aceste rezultate intrucit s-ar fi incalcat secretul votului.

Fostul sef al diplomatiei moldovenesti, Iurie Leancă, a prezentat in fata Parlamentului programul sau de guvernare, un program bazat pe continuarea eforturilor de apropiere de UE identificata oarecum cu numele sau.

„Este un vot pentru ca Republica Moldova sa se miste inainte”, a spus Iurie Leanca.

In noua echipa guvernamentala figureaza patru nume noi, unul la Transporturi, minister care a fost preluat de la liberali de catre democrati si va fi condus de Vasile Botnari, un multimilionar
Natalia Gherman
Natalia Gherman
apropiat democratului Vlad Plahotniuc. In locul lui Leanca la Externe va veni Natalia Gherman, fiica primului presedinte moldovean, Mircea Snegur.

Democratii au renuntat la Boris Fosca de la Cultura si l-au inlocuit cu o fosta consiliera a lui Plahotniuc, Monica Babuc. La tineret in locul fostului ministru liberal Octavian Ticu, numit cu doar sapte zile inainte de demisia guvernului Filat II, va veni adjunctul acestuia, Octavian Bodesteanu.
Pleiada celor cu ambiții politice mai mari sau mai mici...

Inainte de inceperea acestei sedinte, in Parlamentul de la Chisinau a fost constituita o noua alianta de guvernare din care fata de AIE lipseste doar un grup din cinci liberali care i-au ramas fideli liderului lor, Mihai Ghimpu.

Noua alianta a pastrat in titulatura sa cuvintul european, numindu-se mai exact coalitia pentru guvernare proeuropeana, si aceasta si-a declarat drept prioritate continuarea proiectelor incepute care ar trebui sa se soldeze cu asocierea Republicii Moldova cu UE si semnarea unor acorduri de liber schimb si calatorii fara vize in spatiul comunitar.

Acordul de constituire a noii coalitii a fost semnat de 53 de deputati, 31 liberal-democrati, 15 democrati si șapte liberali reformatori.

In debutul sedintei, seful statului a venit in fata deputatilor si i-a indemnat inca o data sa voteze pentru noul cabinet. El a spus ca continua sa creada ca fostul executiv a fost demis fara motive si ca regreta implicarea unor institutii ale statului, prentre ele nominalizand CC, in reglarile de conturi politice. Presedintele le-a mai spus deputatilor ca spera ca astazi Moldova va obtine totusi stabilitatea de care are nevoie ca niciodata in acest an cind trebuie sa se intample summitul de la Vilnius.
Previous Next

XS
SM
MD
LG