Linkuri accesibilitate

Un apel al reprezentanţilor de frunte ai societăţii civile în sprijinul unui guvern pro-european


Arcadie Barbăroşie

Arcadie Barbăroşie: „Nu integrare europeană pur şi simplu, ci integrare europeană ca un instrument pentru îmbunătăţirea condiţiilor de trai…”


Cunoscuţi reprezentanţi ai societăţii civile au semnat o declaraţie în care cer celor 101 deputaţi să voteze un nou Guvern şi să urmeze o Agendă pentru Republica Moldova. O Agendă cu un minimum de acţiuni deocamdată care i-ar feri pe moldoveni de ratarea perspectivelor europene. O convorbire la această temă cu directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie, unul dintre semnatarii declaraţiei.

Europa Liberă: Mai întâi de toate, constatări necruţătoare în declaraţia pe care Dvs. aţi semnat-o alături de alţi cunoscuţi reprezentanţi ai societăţii civile, constatări la starea de lucruri din R. Moldova; ca să citez: „un stat captiv, cu instituţii democratice discreditate şi un spaţiu mediatic tot mai concentrat, cu un Guvern demis şi un Parlament în care nu există o majoritate pro-europeană responsabilă şi stabilă”. O guvernare responsabilă de aşa ceva, o guvernare pe cale acum aparent să se refacă în straie şi componenţă noi, mai poate avea capacitatea de a auzi asemenea apeluri?

Arcadie Barbăroşie: „Am făcut şi noi acest apel, precum au făcut şi mulţi alţi prieteni ai Republicii Moldova, mai exact prieteni ai orientării europene a R. Moldova, în speranţa că totuşi vom fi auziţi. Nu suntem noi primii apelând la parlamentarii Republicii Moldova pentru a forma o majoritate stabilă şi responsabilă, pro-europeană.

Partenerii noştri europeni au făcut-o, au făcut-o politicieni din vest care ne-au vizitat ţara sau nu neapărat au vizitat-o, dar care au făcut declaraţii similare în ţările lor vizavi de situaţia din Republica Moldova. Sperăm să fim auziţi pentru că noi înţelegem perfect problemele, noi înţelegem perfect capacităţile acestei posibile guvernări, dar noi încercăm să apelăm la responsabilitatea civică a acestora, să apelăm în fond şi la un egoism politic al lor, pentru că nu sunt atât de departe alegerile, fie anticipate, fie ordinare, şi atunci cetăţeanul în mod sigur îşi va spune cuvântul şi-i va taxa pe aceşti politicieni.”

Europa Liberă: Apropo de egoism, Dvs. mai aveţi sentimentul garanţiei că vocea unor intelectuali, unor fruntaşi ai societăţii civile, a unor cetăţeni, în sfârşit, cu sentimentul responsabilităţii, nu va fi, ca altă dată, doar folosită în mod cinic în favoarea lor pentru moment de politicieni, până la urmă „nepotriviţi pentru importanţa momentului” cum i-a calificat un analist politic?

Arcadie Barbăroşie: „Vreau să apelez la inteligenţa poporului. Taică-meu, Dumnezeu să-l ierte, spunea: Popa botează, dar zile nu dă. Noi ne facem datoria civică, noi încercăm să atenţionăm guvernanţii: astea sunt problemele, astea sunt soluţiile pe care le vedem noi, iar sigur că este la latitudinea lor să ne audă, să ne asculte şi să înţeleagă ceea ce cerem noi. Să înţeleagă că ceea ce cerem noi este în fond în consonanţă cu orientarea pro-europeană a Republicii Moldova şi că riscurile sunt foarte mari dacă nu ne aud şi nu ne ascultă.”

Europa Liberă: Apelul este adresat totuşi tuturor celor 101 deputaţi, deşi o bună parte dintre ei văd deja roşu în faţa ochilor la auzul până şi cuvântului de integrare europeană şi nu vor vota în ruptul capului pentru un cabinet Leancă. De ce apel către toţi 101? Din simplă politeţe?

Arcadie Barbăroşie: „Nu, nu din simplă politeţe. În acest apel am cerut votul nominal pentru acest guvern. Noi vrem ca cetăţeanul, alegătorul să-l ştie în faţă pe fiecare din acei deputaţi, să ştie cum au votat ei. Cu atât mai mult că acei deputaţi sunt protejaţi de Constituţie. Ei nu mai reprezintă în fond partide. Da, ei s-au coalizat în acele fracţiuni, dar ei reprezintă poporul, ei trebuie să conştientizeze încă o dată acest lucru şi să se gândească încă o dată foarte bine atunci când votează în Parlament.

Din declaraţiile liderilor de partide şi liderilor de fracţiuni, sau de mici grupări din Parlament, se cunoaşte aproximativ cine nu va susţine un posibil cabinet Leancă, totuşi noi insistăm ca votul să fie nominal, pentru că fiecare deputat personal să-şi dea seama cum votează şi că istoria nu va uita acest vot.”

Europa Liberă: Declaraţia conţine şi „o Agendă pentru R. Moldova”, pe care cei 101 ar urma să o realizeze , inclusiv să instaleze un Guvern „format pe criteriul profesionalismului şi corectitudinii morale, cu excluderea oricăror aranjamente meschine pe la spatele propriului popor”. Este însă clasa politică actuală chiar suficient de maturizată şi responsabilă încât să poată renunţa la, cum s-a spus, „aranjamentele meschine”, în primul rând la distribuirea demnităţilor?

Arcadie Barbăroşie: „Repet: noi înţelegem că nu trăim într-un stat ideal şi că politicienii sunt departe de a fi persoane care acţionează absolut dezinteresat şi doar în interesul poporului. Dar această declaraţie încă o dată este adresată şi cetăţeanului, şi alegătorului şi are menirea să-l facă să conştientizeze că atunci când votează să se gândească foarte bine şi să ceară şi el politicianului să activeze în numele poporului, în interesul poporului, şi nu în interesul propriu sau al unor grupări şi clanuri, care, aşa cum am declarat noi, au capturat deja statul.

Da, înţelegem că există aceste aranjamente, dar noi nu le dorim, noi dorim înţelegerile să fie transparente. Da, noi înţelegem că fiecare partid, fiecare grupare din posibila alianţă va fi responsabilă de gestiunea unui sector. Miniştrii eminamente sunt persoane politice, dar noi cerem ca aceste aranjamente să nu se extindă şi asupra unor agenţii care ar trebui să fie depolitizate, asupra unor instituţii precum Centrul naţional Anticorupţie sau Procuratura, şi altele care nu trebuie să fie sub influenţa factorului politic, ci trebuie să fie în mult mai mare măsură sub influenţa unei abordări profesioniste.

Noi cerem ca acele aranjamente care vizează întreprinderi mari publice, cum ar fi Moldtelecom-ul de exemplu, sau mult-discutatul MetalFeros, Franzeluţa, Combinatul de tutun, etc. care generează fluxuri substanţiale de resurse financiare, fluxuri care nu sunt sub controlul societăţii, noi cerem ca aceste aranjamente să nu mai existe şi să fie în fond făcute publice toate acele matrapazlâcuri la care s-au dedat politicienii până acum.”

Europa Liberă: Chiar ar fi posibile aceste acţiuni - „să se scoată statul din captivitate, să se restabilească funcţionalitatea şi stabilitatea instituţiilor democratice” - chiar ar fi posibile aceste acţiuni de vreme ce nu au fost până acum?

Arcadie Barbăroşie: „Desigur, eu personal, vreau lucrurile să meargă bine începând de astăzi sau chiar poate de ieri, pentru că în fond viaţa este scurtă. Dar dacă nu baţi astăzi, nu-ţi se va deschide mâine, ca să apelez încă o dată la înţelepciunea populară. Dacă nu vom bate noi astăzi, nu vom bate alarma, lucrurile nu vor evolua. Noi cu toţii: cetăţenii, electoratul, mass-media, poate în primul rând mass-media.

Dacă vă uitaţi peste sondajele de opinie publică, vedeţi că această instituţie se bucură de o încredere foarte înaltă a cetăţeanului. De aici şi responsabilitatea foarte mare pe care trebuie să o înţeleagă, să şi-o asume organele mass-media, şi ziariştii, care cu părere de rău nu prea există (responsabilitatea), îmi pare rău să o zic. Dar lucrurile acestea sunt foarte importante. Este posibilă ieşirea din această situaţie.

Mai mult decât atât, ea este inevitabilă, dacă mă gândesc aşa, pe un termen mai lung, pe o distanţă istorică. Şi mă gândesc la state ca Coreea de Sud, uitaţi-vă cât lideri de acolo au făcut puşcărie pentru că în fond au capturat statele de atunci. Alte exemple: Grecia, Argentina, Chile, Italia de acum. Haideţi să ne uităm peste Prut…

Adică lucrurile pot fi schimbate şi pot fi schimbate mult mai substanţial, mult mai din rădăcină atunci când o să ne asumăm acea integrare europeană, o să înţelegem că pe această cale este mult mai rapid, mult mai simplu cu asistenţa partenerilor noştri din Europa.”

Europa Liberă: Le sugeraţi de fapt politicienilor că dacă nu votează acest guvern de dragul lor, ca să nu ajungă aşa cum ziceaţi ieri în „cimitirul politic”, s-o facă măcar de dragul acestei apropieri de UE. Credeţi că politicienii moldoveni nu au înţeles până acum sta pentru că de fapt sunt incapabili, sau pentru că doresc politic altceva, care e punctul dvs. de vedere?

Arcadie Barbăroşie: „Vreau să fac o precizare. Eu am spus de mai multe ori şi acest punct de vedere este împărtăşit de cei de la IPP şi ceilalţi din acest grup: apropierea de UE este un scop. Scopul este să nu avem un stat capturat, să avem condiţii de viaţă normale, să avem drepturile omului respectate, să nu avem corupţie etc.

Toate acestea sunt mult mai accesibile, mai uşor de realizat dacă ne apropiem de modelul european. Cu atât mai mult că UE ne-a promis şi a demonstrat practic că ne ajută să ne realizăm acest scop al nostru.

Nu integrare europeană pur şi simplu, ci integrare europeană ca un instrument pentru îmbunătăţirea condiţiilor de trai...
Deci, nu integrare europeană pur şi simplu, ci integrare europeană ca un instrument pentru îmbunătăţirea condiţiilor de trai, pentru a face viaţa cetăţeanului mult mai confortabilă.

Este un mesaj foarte important pentru că acei oponenţi ai integrării europene trebuie să înţeleagă că ei sunt oponenţi ai unui trai decent, sunt oponenţi ai unor condiţii bune de viaţă pentru cetăţean. Asta este fundamental să înţeleagă şi cetăţeanul, dar şi oponenţii integrării europene.”
XS
SM
MD
LG