Linkuri accesibilitate

Cazul Agroindbank. Cine sunt autorii atacului raider? (Ziarul de Gardă)


Înainte de votul din parlament care ar trebui să-l investească sau nu cu votul său de încredere pe premierul desemnat Iurie Leancă, Eugenia Pogor de la „Adevărul” s-a uitat pe programul de guvernare al acestuia şi scrie că integrarea europeană rămâne un obiectiv fundamental al Republicii Moldova. Potrivit ziaristei, în următorii 1,5 ani, Executivul urmează să-şi concentreze eforturile pentru semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, liberalizarea regimului de vize şi crearea spaţiului economic comun. De asemenea, Guvernul va continua negocierile în formatul 5+2 pentru rezolvarea conflictului transnistrean, iar pe plan intern îşi propune să reformeze procuratura şi Curtea Constituţională.

Pe de altă parte, săptămânalul de investigaţii „Ziarul de Gardă” a adunat detalii relevante despre ceea ce se întâmplă, vorba comentatorului de la Europa Liberă, scriitorul Vitalie Ciobanu, „în spatele zăvoarelor trase” de politicienii ce discută asupra creării majorităţii. Despre noul atac „raider” semnalat de Moldova Agroindbank, Victor Moşneag scrie că aproape 5% din acţiunile deţinute de un investitor olandez la această bancă au fost vândute în urma unui proces de judecată mai mult decât dubios, demn de un „atac raider”, în care au fost implicaţi un executor judecătoresc şi un magistrat controversat de la Judecătoria Râşcani din capitală. Una dintre firmele implicate în afacere deţine o parte din acţiunile Victoriabank şi este din Căuşeni, având adresa în aceeaşi clădire cu Partidul Popular din R. Moldova şi Partidul Acţiunea Democratică, a mai aflat ziaristul.

La fel, acesta anunţă că insulele din parcul „La Izvor” au fost pierdute definitiv de Primăria Chişinău, după ce, la începutul anului 2013, Curtea Supremă de Justiţie a respins şi cererea de revizuire depusă de reprezentanţii municipalităţii. Acum, Consiliul Municipal Chişinău este, practic, obligat să dea în locaţiune cele două insule, şi anume firmei „Finpar Invest”, administrată de Ghenadie Sajin (un participant la vânătoarea din Pădurea Domnească din decembrie trecut). Una peste alta, însă, până la rezolvarea definitivă a cazului, cele două insule, la fel ca şi restaurantul care le-a dorit insistent, rămân în paragină, chiar înainte de demararea noului sezon estival.

Pagina electronică a publicaţiei „Ziarul Naţional” citează o afirmaţie făcută de şeful direcţiei CSI din cadrul aşa-numitului minister de externe de la Tiraspol, Aleksandr Steţiuk, unui ziar românesc în cadrul unei întruniri la Universitatea din Sibiu. „Rusia ar putea să recunoască independența Transnistriei dacă Republica Moldova va semna la Vilnius acordul de asociere cu Uniunea Europeană”, a declarat acesta, notând de asemenea că singura soluţie pentru rezolvarea problemei transnistrene ar fi, în viziunea sa, aderarea Republicii Moldova la Uniunea euro-asiatică.
XS
SM
MD
LG