Linkuri accesibilitate

Comisia Europeană moderează „mantra” austerității


Comisia a recomandat anularea procedurilor pentru deficit excesiv împotriva României, care însă este criticată pentru starea sectorului sănătății și pentru riscul de sărăcie a 40% din populație.

Comisia Europeană a făcut astăzi publice noi recomandări fiscale pentru țările din UE afectate în măsuri diferite de criza economică. Relatează de la Bruxelles Dan Alexe.

Comisia Europeană e pe cale de a renunța treptat la mantra austerității economice si fiscale, anunțând astăzi că recomandă ușurarea regimului aplicat unora din țările membre.

Comisia si-a prezentat la Bruxelles recomandările economice si bugetare adresate statelor membre pentru următoarele 12 luni. Comisia a recomandat astfel Consiliului European (altfel zis capitalelor) anularea procedurilor pentru deficit excesiv împotriva a cinci țări: Italia, Ungaria, Letonia, Lituania si România. „Datorită eforturilor substanțiale de consolidare, România și-a redus în 2012 deficitul public până sub pragul de 3 %”, scrie raportul.

Alte recomandări sint in favoarea a șase țări care beneficiază de o extindere cu unul sau doi ani a termenului acordat pentru reducerea deficitului, printre acestea situându-se Franța, Spania si Olanda. In schimb, se atrage atenția ca Belgia nu a facut eforturi eficiente in direcția reducerii deficitului sub bara de 3%. Belgia putea chiar, teoretic, fi amendată pentru asta cu 0,2% din produsul sau intern brut (PIB).

Chiar si Germaniei, „locomotiva” economică a Europei, i se recomandă să permită creșterea salariilor si o mai mare flexibilitate pe piața muncii. In privința flexibilității si a regimului salariilor diferențele sint uriașe de la o țară la alta, chiar printre cele cu economia cea mai solidă. Astfel, Franța, țările din Benelux si Irlanda au un salariu minim de circa 1400 de euro (1800 in Luxembourg), in vreme ce in Germania, Italia, Austria si țările sandinave nu există salariu minim garantat.

Tot în privința României, Comisia mai critică situația din sectorul sănătății, care „se caracterizează prin inegalități importante din punctul de vedere al accesului la servicii și al calității acestora, inegalități datorate, printre altele, și utilizării ineficiente a resurselor și gestionării defectuoase.”

La fel, se afirmă că „deși România nu riscă să fie supusă presiunilor bugetare pe termen scurt sau mediu, pe termen lung este expusă unui risc ca urmare a cheltuielilor legate de îmbătrânirea populației. România este în prezent unul dintre cele două state membre care nu a luat încă nicio decizie în sensul egalizării vârstei de pensionare pentru femei și pentru bărbați.”

Tot așa, „reducerea sărăciei continuă să fie o problemă importantă. În 2011, o proporție de 40,3 % din populația României era expusă riscului de sărăcie și de excluziune socială, aproape cu două treimi mai mult decât media UE de 24,2 %. Copiii sunt o categorie în mod special afectată (49, 1 %).”

Comisia a prezentat separat si o serie de recomandări specifice destinate zonei euro, iar ansamblul recomandărilor va fi prezentat spre aprobare șefilor de stat si de guvern la reuniunea la vârf din luna iunie care va pune capăt presedinției irlandeze a UE.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG