Linkuri accesibilitate

Cazul Moldova-Agroindbank (Adevărul, Economist)


„Nişte oameni care nu au încredere reciprocă se apucă să guverneze într-o criză profundă” (I. Boțan/IPN).



Cazul Moldova-Agroindbank este cel mai comentat astăzi. „Adevărul” scrie că conducerea băncii acuză implicarea unor persoane din organele de stat în atacurile de preluare frauduloasă a acţiunilor emise de instituţie, fără însă a le numi pe aceste persoane. Cotidianul mai înserează reacţia Băncii Naţionale care îşi declină responsabilitatea şi spune că s-au efectuat tranzacţii cu pachete de acţiuni mai mici de 5%, ceea ce nu necesita permisiunea BNM, dar şi a unor analiştii care califică atacurile ca deosebit de grave pentru sistemul financiar şi ca fiind favorizate de criza politică din ţară.

Reacţia fostului prim-ministru, Vladimir Filat citată de alte medii, printre ele portalul informaţional „Noi.md”, confirmă spusele experţilor. „De la instaurarea crizei politice în țară, atacurile de tipul celui de la Moldova-Agroindbank sunt destul de frecvente. Avem solicitări din partea mai multor instituții financiar bancare care își arată îngrijorarea de ceea ce se întâmplă în acele instituții”, a spus Filat.

Iar dintr-un articol din „Economist” la aceiaşi temă aflăm că Ministerul Finanţelor abia se pregăteşte să elaboreze o lege care ar asigura transparenţa acţionarilor în sistemul bancar.

La negocierile pentru crearea guvernului se referă agenţia de ştiri „IPN”. Aceasta citează o declaraţie a analistului politic Igor Boţan care recunoaşte că nu ştie ce e mai bine pentru ţară – alegeri anticipate sau alegerea unui nou guvern. „Nişte oameni care nu au încredere reciprocă se apucă să guverneze într-o criză profundă, fiind total iraţionali în comportament. În eventualitatea unor alegeri, vom avea o înaltă rată de absenteism”, a spus analistul. Cu toate acestea, Igor Boţan a subliniat că, indiferent ce se va întâmpla, vectorul european al ţării trebuie păstrat cu orice preţ.

Valentin Buda de la „Timpul.md” scrie că negocierile dintre partidele care se căznesc - mai de voie, mai de nevoie – să încropească o alianță de guvernare la Chișinău sunt doar vârful vizibil al aisbergului geopolitic care „stă să izbească Republica Moldova”. „Mai avem doar o singură zi până când vom afla cursul pe care îl va alege Moldova. Timp în care putem doar să ne rugăm că busola lor funcționează corect și că mâine nu vor arbora pe catarg steagul cu cap de mort în loc de tricolor”, conchide autorul de la „Timpul.md”.

Portalul moldovacurata.md scrie despre judecătorul Oleg Melniciuc propus repetat de către CSM la funcția de preşedinte al Judecătoriei sectorului Râşcani din Capitală. De data aceasta președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, va fi obligat de lege să-l numească în funcţia pe care consideră că Melniciuc nu o merită pentru că ar fi încălcat etica profesională şi s-a aflat în conflict de interese. Moldovacurata.md dă următoarele detalii despre judecător: este finul de cununie al președintelui Curții Supreme de Justiție, Mihai Poalelungi; a fost numit de presă „judecătorul din iad” pentru faptul că a condamnat ilegal, în comisariatele de poliție, tinerii care au participat la protestele din aprilie 2009; şi, potrivit publicaţiei, acesta ar deţine o avere impresionantă în Chişinău.

Pagina electronică a publicaţiei „Ziarul Naţional” relatează că ministrul Justiției, Oleg Efrim, a adresat un demers Curții Supreme de Justiție (CSJ) prin care solicită suspendarea executării deciziei instanţei în dosarul Întreprinderii de Stat „Registru”, dar şi revizuirea hotărârii în cauză. ÎS „Registru” a fost obligată recent de instanțele naționale de judecată să-i plătească firmei „Intercomsoft”, controlată de milionarul Boris Birștein, 96 de milioane de lei. Și asta chiar dacă R. Moldova a câștigat anterior procesele de judecată în acest caz în instanțele internaționale.
XS
SM
MD
LG