Linkuri accesibilitate

Scenarii pentru evoluţii politice în dezbaterea experţilor la IPN


Va fi votat, joi, guvernul Leancă în plenul parlamentului, sau vor fi declanşate alegeri anticipate?


În vreme ce politicienii guvernării demisionare se străduiesc să formeze o nouă coaliţie şi un nou cabinet, unii analişti se pregătesc pentru celălalt scenariu, al alegerilor anticipate, promovate, deocamdată, dintre partidele politice parlamentare, numai de comunişti. La o dezbatere organizată pe această temă de agenţia de ştiri IPN, a participat şi corespondenta noastră Alla Ceapai:

Va fi votat, joi, guvernul Leancă în plenul parlamentului, sau vor fi declanşate alegeri anticipate? Experta în strategii electorale, Olga Nicolenco, crede că mai curând deputaţii pro-europeni vor opta pentru răul cel mai mic, adică vor alege noul cabinet de miniştri. Politicianul Mihail Camerzan de la Partidul Popular speră şi el că alegerile anticipate nu vor avea loc. Iar consilierul municipal, comunistul Victor Gurău, deşi nu exclude că executivul va fi format, crede că doar un scrutin anticipat ar putea scoate Moldova din criză.

La părerea participanţilor la dezbateri, îmbunătăţirea actului guvernării şi calităţii clasei politice ar fi singura miză a unor alegeri parlamentare anticipate. Mai multe ar fi, însă, riscurile unui eventual scrutin anticipat. Unul din acestea ar fi, în opinia lui Mihail Camerzan, neschimbarea actorilor politici, adică în parlament ar accede aceleaşi formaţiuni:

„Alegerile anticipate nu vor schimba nimic pentru că nici PCRM, care astăzi vrea alegeri anticipate, nu are un mesaj clar cum va scoate ţara din criză. nici partidele de la guvernare nu au un mesaj clar. De fapt, dacă vor avea loc alegerile anticipate învingătorii vor căuta să se răzbune pe cei pe care i-au învins. Comuniştii să-i pună la respect pe cei care în aceşti patru ani de zile le-au încurcat multe lucruri, le-am mai închis televiziunea, au făcut şi alte lucruri. Iar dacă o să rămână actuala guvernare care a făcut parte din alianţă ei tot vor căuta să se răzbune.”

Experta Olga Nicolenco crede şi ea că, în eventualitatea revenirii la putere, comuniştii se vor răfui pe actualii guvernanţi. Iar comunistul Victor Gurău confirmă acest lucru:

Olga Nicolenco: „Politicienii de azi vor fi primii care vor fi traşi la teasc.”

Victor Gurău: „Noi din start le-am spus că construiască o închisoare nouă ca să le fie mai comod.”

Olga Nicolenco: „Pornind de aici una din obiecţiile mele actualei guvernări, fostei alianţe, este că nu a declanşat nici un dosar vis-a-vis de corupţia de pe timpul PCRM. şi acum dacă ei cred că vor veni comuniştii şi vor fi mai gentili cu dânşii, se greşesc amarnic.”

Eventuala revenire a comuniştilor la guvernare ar putea însemna şi schimbarea vectorului european al Republicii Moldova spune Olga Nicolenco. Dar pe cât de posibil este ca PCRM să iasă învingător în eventualitatea unor alegeri anticipate? Analistul politic Igor Boţan constată că rata mare de absenteism va aduce foloase actualei opoziţii:

„Sondajele arată că PCRM ar putea obţine 40 la sută din cei care deja au o opţiune la moment. Dar sunt 30 la sută din indecişi. Noi ştim din statisticile anterioare, sigur este o speculaţie ce zic acum, în situaţia când cetăţenii sunt nemulţumiţi de guvernare şi asta este evident, aproximativ 2/3 din indecişi dau vot de blam guvernării . deci lucrurile sunt aproape că stabilite.”

Igor Boţan nu s-a aventurat să facă scenarii referitor la ce se va întâmpla joi în plenul parlamentului, adică dacă va fi învestit noul Guvern. Dar şi-a exprimat speranţa că şi în eventualitatea unor alegeri anticipate cu revenirea comuniştilor, vectorul european va fi respectat cu consecvenţă. Alţi doi participanţi la dezbateri, nu şi comunistul Victor Gurău, sunt de părerea că deputaţii din fosta coaliţie de guvernare trebuie să dea dovadă de discernământ şi să voteze noul cabinet de miniştri cel puţin de dragul eforturilor de euro-integrare a Moldovei.
Previous Next

XS
SM
MD
LG