Linkuri accesibilitate

La marș a luat parte în semn de solidaritate și primarul orașului München Josef Hep Monatzeder.

La Kiev, aproximativ 50 de activiști gay au participat astăzi la un scurt marș, în ciuda interdicției emise de autoritățile locale.

Unul din organizatori, activistul Vladimir a declarat agenției Reuters că marșului Kiev Pride-2013 este prima paradă gay în Ucraina.

„Ne-am adunat astăzi aici să organizăm un marș în sprijinul drepturilor omului și să protestăm față de discriminarea gayilor în Ucraina”, a spus Vladimir.

Participanții au purtat drapele în culorile curcubeului și bannere cu inscripția: „Homosexualitatea nu este o boală.”.

Parada a durat mai puțin de o oră, sub supravegherea poliției. Printre participanți s-a aflat și o delegație venită de la Muenchen, inclusiv primarul orașului german Josef Hep Monatzeder.

„Este un gest de solidaritate”, a declarat Monatzeder pentru serviciul ucrainean al Europeo Libere. „Mă voi întâlni și cu primarul Kievului, dar mai întâi voi participa la paradă. Primarul Kievului nu este aici, dar cel al München este. În trecut, am avut și noi situația când mai ales partidele conservatoare erau împotriva paradei gay. Dar acum participă la ele. Este complicat să discuți cu oameni ca aceștia, cu oameni agresivi. Dar trebuie să li se arate ce înseamnă drepturile omului”, a mai spus oaspetele german.

Poliția ucraineană a reținut zece persoane din aproximativ 100 de demonstranți anti-gay care au încercat să întrerupă paradași să rupă bannerele participanților.

Joi, un tribunal din capitala ucraineană a dat dreptate autorităților locale care au interzis marșul, spunând că putea provoca violențe de Ziua Kievului marcată tot astăzi.

Anul trecut, activiștii gay și-au anulat parada din cauza amenințărilor cu violența din partea unor grupări de dreapta.

Deși Ucraina a scos homosexualitatea din codul penal în anii 1990, atitudinea ostilă față de comunitatea LGBT persistă, la fel ca în alte foste republici sovietice.

Tot sâmbătă, activiștii gay au încercat să organizeze un marș împotriva homofobiei la Moscova. În fața Dumei de Stat, demonstranții au încercat să afișeze pancarte critice față de legea sprijinită de Kremlin pentru interzicerea „propagandei homosexuale”. Dar au fost atacați de activiști ortodocși.

Poliția spune că au fost reținuți aproximativ 30 de oameni din ambele tabere. Printre cei reținuți s-ar afla și Nikolai Alexeiev, care conduce Federația Homosexualilor Ruși.
XS
SM
MD
LG