Linkuri accesibilitate

„Securitatea naţională – o dezbatere imperativă” (Adevărul)


Descifrări de la comisia parlamentară care a anchetat incidentul de la finele anului trecut, din Pădurea Domnească (Ziarul Național).


Din Jurnal de Chişinău aflăm că Ministrul Justiţiei a dispus intentarea procedurii disciplinare în cazul a şapte judecători implicaţi în dosarul „Registru”, dosar în care vă reamintesc, întreprinderea de stat Registru a fost obligată să achite nişte despăgubiri în valoare de 7,8 milioane de dolari. Ziarul publică numele celor şapte judecători dar şi lista „gravelor ilegalităţi” care au servit drept temei pentru ca Ministerul Justiţiei să ia atitudine. Lista acestor ilegalităţi se întinde pe un întreg alineat al textului.

„Ziarul Naţional” continuă să publice descifrări de la comisia parlamentară care a anchetat incidentul de la finele anului trecut, din Pădurea Domnească, soldat cu moartea lui Sorin Paciu. De data aceasta, unul dintre chirurgii care l-au operat pe tânăr după ce a fost rănit la vânătoare descrie glonțul care a fost extras din cavitatea abdominală a lui Sorin Paciu. Totodată, unii vânători din grupul în care s-a întâmplat tragedia se contrazic în declarații atunci când răspund la întrebările deputaților.

„Ziarul Naţional” mai scrie că unii demnitari moldoveni sunt deținători de ceasuri scumpe. În Parlamentul R. Moldova există deputați care își fac asemenea accesorii la comandă în Elveția pentru suma de peste trei milioane de lei. Ziarul Naţional relatează şi despre faptul că, recent, pe un câmp din raionul Edineț a fost montată o turbină eoliană de mari dimensiuni, aidoma celor care împânzesc azi mai multe țări din Europa, aceasta fiind capabilă să transforme vântul și să asigure un sat întreg cu energie electrică. Inovația, însă, întâmpină bariere birocratice în R. Moldova.

Panorama publică, pe o pagină întreagă, un interviu cu Mihai Poalelungi, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie.

În Adevărul, Vitalie Ciobanu scrie: „Securitatea naţională – o dezbatere imperativă”. „Scufundaţi în marasmul crizei politice, nu vorbim deloc despre problemele strategice şi de securitate ale Republicii Moldova”, remarcă editorialistul, pentru care, printre altele, felul cum a fost marcată ziua de 9 mai la Chişinău, reprezintă o „demonstraţie a ceea ce poţi să ajungi, a felului în care îţi este terfelită demnitatea ca popor, dacă nu ai coloană vertebrală”. Vitalie Ciobanu face un apel la o tratare serioasă a problemei securităţii naţionale a Republicii Moldova, aflată, tradiţional, printre subiectele care scapă unei abordări consecvente şi prioritare.

Tot Adevărul anunţă despre un nou atac raider la Moldova-Agroindbank, în urma căruia 26% din acţiunile băncii au ajuns în posesia unor persoane necunoscute. Instituţiile internaţionale sunt îngrijorate de cele întâmplate, Banca Naţională „examinează tranzacţiile prin prisma Legii instituţiilor financiare”, iar reprezentanţii băncii preferă să nu comenteze cele întâmplate, reiese din articolul lui Ion Preaşcă.
XS
SM
MD
LG