Linkuri accesibilitate

UE este îngrijorată de direcția în care a luat-o Moldova în ultima vreme


Europarlamentarul Graham Watson intervievat de Iolanda Bădiliță la Strasbourg
Europarlamentarul Graham Watson intervievat de Iolanda Bădiliță la Strasbourg

Graham Watson: „cu cât incertitudinea se prelungeste, cu atât va fi mai dificil să credem că se va ajunge la inițierea acordurilor la Vilnius.”


Sir Graham Watson, europarlamentar liberal britanic, raportor al Parlamentului European în dosarul acordului de asociere dintre UE și Republica Moldova răspunde întrebărilor Europei Libere.

Europa Libera: Dle Watson, avand in vedere schimbarile politice si legislative din ultima luna, este pusa sub semnul intrebarii credibilitatea parcursului european al Republicii Moldova?

Graham Watson:
„La nivelul Uniunii Europene exista fara indoiala o anumita doza de ingrijorare cu privire la directia in care a luat-o Moldova in ultima vreme. Esecul in a forma rapid un nou guvern cu toate partidele din fosta AIE, aparenta unei abordari de tipul „dinte pentru dinte” intre liderii principalelor partide politice, incercarea unora de a castiga teren in fata altora pe termen scurt, toate aceste lucruri ne ingrijoreaza, si ar putea pune sub semnul intrebarii posibilitatea Moldovei de a initia acordurile la Vilnius. Si cu cat mai repede se depaseste aceasta criza, cu cat avem mai rapid un guvern la carma tarii, cu atat va fi mai bine pentru toata lumea.”

Europa Libera: Intr-o declaratie comuna a inaltului reprezentant pentru politica externa si de securitate a UE, dna Catherine Ashton si a comisarului Stefan Füle se spune că „se inregistreaza un nou model de luare a deciziilor in Moldova”.

Graham Watson:
„Cred ca intr-adevar asistam la un nou model si ne ingrijoreaza acest lucru. Insa nu ar trebui sa fie atat de dificil sa reunim iarasi partidele din fosta AIE intr-un nou guvern sub conducerea unui nou prim ministru. Chiar si dl Ghimpu nu a avut niciodata obiectii in privinta alegerii lui Iurie Leanca drept prim ministru. Nu ar trebui sa fie greu sa se revina la parcursul de reforme incepute de guvernul precedent. Insa cu cat incertitudinea se prelungeste, cu atat va fi mai lunga batalia dintre fosti aliati, si va fi mai dificil sa credem ca se va ajunge la initierea acordurilor la Vilnius.”

Sir Graham Watson despre șansele Moldovei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:34 0:00

Europa Libera: Stiu ca ati discutat noaptea trecuta despre Moldova cu comisarul Füle. Care ar fi concluzia acestor discutii?

Graham Watson:
„Comisarul Füle doreste sa aiba sustinerea Parlamentului european pentru a initia acordurile cu Moldova - Acordul de asociere, Acordul de liber schimb ș.a.m.d. - doreste apoi ca la Vilnius Moldova sa faca un pas decisiv inainte in relatiile sale cu UE, iar membri ai Parlamentului din toate partidele il vor sustine in acest demers. Suntem desigur la curent cu faptul ca exista si parti care au alte planuri, ca exista presiune din partea Rusiei, nu doar asupra Moldovei, ci si asupra altor tari care si-ar putea asuma angajamente la Vilnius, sa dea inapoi.”

Europa Libera: Rusia face presiuni, spuneati. Si UE? UE ce face?

Graham Watson:
„UE are propria ei agenda, desigur. Uniunea Europeană a pus la dispozitie, de pilda, Moldovei sume importante de bani prin intermediul unor finantari si granturi, ca un fel de stimulent pentru ca Moldova sa se alature UE. Asistam la un joc de putere aici, nimeni nu neaga asta. Dar la urma urmei poporul moldovean este cel care va decide in ce directie se misca tara. Daca inca sunt convinsi ca revolutia din 2009 a fost una corecta, atunci trebuie sa arate asta. Daca nu, mi-e teama ca viitorul arata sumbru pentru Moldova.”

Europa Libera: Ce le-ati recomanda factorilor de decizie din Moldova?

Graham Watson:
„Recomandarea mea se indreapta catre partidele care au format AIE: acceptati diferentele dintre voi. Nu ati fost niciodata foarte buni prieteni, insa in trecut ati reusit sa lucrati impreuna pentru binele tarii. Este nevoie sa faceti asta din nou, si nu doar pana la summitul de la Vilnius ci pana la finalul acestui mandat parlamentar.”

Europa Libera: Cum vedeti sansele ca Moldova sa semneze la Vilnius Acordul de asociere?

Graham Watson:
„Cred ca exista inca sanse ca Moldova sa semneze acordul si sa fie impreuna cu Ucraina, cu Armenia si Georgia cat mai aproape de UE. Si mai sper ca Moldova sa nu fie cea lasata deoparte.”
XS
SM
MD
LG