Linkuri accesibilitate

„Atunci când legea există, trebuie să ai voinţă să o aplici...”


La o manifestație de protest organizată de Amnesty International Moldova
La o manifestație de protest organizată de Amnesty International Moldova

Amnesty International Moldova și concluziile organizației despre situația respectării drepturilor omului în 2012.


Problema discriminării pe criteriul orientării sexuale în Republica Moldova apare într-un un raport despre respectarea drepturilor omului în lume anul trecut, dat publicității astăzi de organizația cu sediul la Londra, Amnesty International. „Discriminarea” este unul din doar trei capitole consacrate Moldovei, celelalte două fiind „tortură” și „pedepsele degradante”.

Raportul a fost prezentat astăzi și la Chișinău de filiala locală a organizației care l-a efectuat. În ciuda schimbărilor de ordin legislativ şi angajamentelor de susţinere a democraţiei, asumate de guvernarea pro-europeană, Republica Moldova nu a reuşit să asigure protecţia drepturilor minorităţilor şi să aplice pedepse acelora care au comis acte de tortură, fie în comisariatele de poliţie, fie în penitenciare. Aceasta este concluzia de bilanţ pe care o formulează autorii de la Chişinău ai Raportului.

Cristina Pereteatcu, director executiv Amnesty International Moldova spune că deşi cel care a aplicat rele tratamente poate primi o pedeapsă de până la 15 ani, foarte puţine sunt plângerile care ajung sa fie examinate într-un proces de judecată:

„Din păcate nu suntem foarte optimişti în ceea ce priveşte impunitatea, şi aici mă refer atât la dosarul 7 aprilie 2009 dar şi la multe alte cazuri de tortură care nu au fost elucidate. Deci este o problemă cu aplicarea pedepselor în ţara asta. Răspunsul este simplu, trebuie să existe o voinţă, totuşi sunt cei din sectorul justiţiei care sunt strânşi legaţi între ei, deci este un cerc vicios, pentru că atunci când legea există, trebuie să ai voinţă să o aplici.”

De la începutul acestui an Republica Moldova are o Lege privind egalitatea de şanse, care ar trebui să protejeze persoanele împotriva discriminării. Totuşi prevederile acestui legi, se spune în raport, nu corespund standardelor internaţionale, întrucât au fost omise sintagme precum orientarea sexuală sau identitatea de gen. În acelaşi raport se spune că statul ar fi intolerant faţă de membrii comunităţii LGBT.

În susţinerea acestei critici, Victor Panţâru, preşedintele Amnesty International Moldova, a amintit despre decizia Consiliului Municipal Bălţi de a interzice orice fel de manifestări în sprijinul minorităţilor sexuale:

„Cancelaria de Stat a sesizat autorităţile publice locale pentru a-şi abroga aceste decizii ca fiind contrare drepturilor omului. Avem decât un caz fericit când o decizie a fost abrogată. Bălţiul a rămas pe poziţie şi în prezent este o cauză pe rol.”

În baza legii privind egalitatea de şanse, câteva luni în urmă, o persoană originară din Edineţ s-a plâns în judecată, că ar fi discriminată pe criteriu de vârstă.

Deputata democrată Stela Jantuan, care este şi vicepreşedinta Comisiei parlamentare pentru drepturile omului, spune că legea are toate şansele să devină una funcţională. În opinia ei critica la adresa Moldovei la capitolul discriminare era aşteptată, mai ales că legea anti discriminare a fost contestată de mai mulţi contestatari:

„Această lege anti-discriminare care a fost adoptată de către Parlament, a fost adoptată prin discuţii foarte mari şi dezbateri în societate care au trezit reacţii adverse şi chiar ostile acestei legi. În urma acestor dezbateri, varianta iniţială a suferit schimbări în unele puncte destul de esenţiale. Nu este numai problema guvernului sau a Parlamentului, care a votat această lege, şi a guvernului, care implementează această lege, cred că este problema întregii societăţi, trebuie să fie eforturi conjugate.”

În raportul Amnesty despre drepturile omului, Moldova se regăseşte şi la capitolul pedepse inumane, care se referă la castrarea chimică a celor care şi-au permis abuzuri violente asupra copiilor. Această lege a fost criticată de mai multe organizaţii care apără drepturile omului şi a fost contestată de către avocatul parlamentar la Curtea Constituţională, cererea urmând a fi examinată.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG