Linkuri accesibilitate

Alegerile parlamentare anticipate sunt inevitabile (Kommersant.md)


Presa de la Chişinău nu a reuşit să afle prea multe despre reţinerea de spioni din Transnistria despre care au anunţat ieri autorităţile Federaţiei Ruse. Informaţiile din presă despre acest caz sunt extrem de sumare şi fac trimitere doar la anunţul generalului Valeri Evnevici, viceministru al Apărării din Federaţia Rusă, care ar fi declarat că cei doi reţinuţi în apropierea depozitelor de arme de la Cobasna ar fi ofiţeri din Marea Britanie şi Polonia, care activează sub acoperirea Misiunii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE). Precum şi la infirmarea venită de la OSCE, care a anunţat într-un comunicat că nici un angajat al organizaţiei nu a fost reţinut şi dezminte că un astfel de eveniment ar fi avut loc în regiunea transnistreană.

Agenţiile de presă care îi citează pe reformatorii din PL - participanţi la negocierile asupra acordului de constituire a noii coaliţii de guvernare, informează că noua componenţă a executivului ar putea fi configurată în curând, iar deja săptămâna viitoare acesta ar putea purcede la procedura oficială pentru a solicita votul de încredere de la Parlament. De altă părere sunt ziariştii publicaţiei de limba rusă „Kommersant.md”, care susţin că, din câte se pare, alegerile parlamentare anticipate sunt inevitabile. „Liberal-democraţii, liberalii şi democraţii deşi au demarat discuţiile privind crearea unei majorităţi în Parlament, de fapt, se pregătesc pentru dizolvarea Legislativului. Comuniştii aşteaptă cu nerăbdare alegerile şi niciodată nu au ascuns acest lucru. Experţii sunt de părere că lupta electorală în viitorul scrutin va fi una „pe viaţă şi moarte”. Aceeaşi experţi prezic şi revenirea la putere a PCRM”, notează „Kommersant.md”.

Într-un interviu pentru „Radio France International” editorialistul Nicolae Negru opinează că ar exista şanse pentru depăşirea crizei politice. Pe de altă parte, continuă Nicolae Negru sunt și semne descurajante cum ar fi atacul indirect asupra lui Iurie Leancă prin apariția unor materiale privind activitatea Ministerului de Externe, în momentul în care a fost înaintat pentru fotoliul de premier.”Faptul că această informație vine din partea Rusiei, iarăși ridică anumite semne de întrebare. Și filiera prin care a fost plasată această informație în spațiul public, e vorba de un site, afiliat PL-ului, iarăși ne face să credem că nu este întâmplător”, consideră Nicolae Negru.

Săptămânalul de investigaţii „Ziarul de Gardă” în continuare are în vizor averile magistraţilor moldoveni. Ziarul scrie, bunăoară, că Tudor Micu, judecător la Curtea de Apel Chişinău, deţine o casă de lux în capitală, una la Străşeni şi alta, în valoare de peste jumătate de milion de lei, la Călăraşi. Averea magistratului este estimată la peste patru milioane de lei, împreună cu depozitele bancare în sumă de 600 mii de lei şi cele trei automobile, dintre care un BMW şi un Mercedes pe care nu le-a declarat în 2012.

Reporterii de la „Ziarul de Gardă” au mai realizat un top al judecătorilor Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) şi maşinile luxoase pe care le deţin aceştia. Aşadar, Mihai Poalelungi, preşedintele Curţii, ocupă prima poziţie în topul judecătorilor de la CSJ cu cele mai multe şi mai luxoase automobile. Acesta deţine două automobile de model Mercedes şi un Subaru Forester în valoare de peste 1,5 milioane lei. Pe locul doi şi trei se poziţionează vicepreşedinţii CSJ, Svetlana Filincova şi Constantin Gurschi. Iar pe ultima poziţie din clasament se situează judecătorul Petru Ursache, care este proprietarul unui Volkswagen Passat fabricat în anul 1990 şi a unui Moskvitch 412.

Pagina electronică a „Ziarului Naţional” informează că la șase ani de la reconstrucție, Complexul Memorial „Eternitate” necesită reparație. Din monumentul „Cinci puști” amplasat în centrul complexului a căzut o placă de granit, iar altele trebuie urgent consolidate pentru că reprezintă pericol public. Potrivit unei expertize a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, lucrările de restaurare vor costa 293,3 mii de lei. „Ziarului Naţional” scrie că memorialul „Eternitate” a fost reconstruit în 2006, fiind cheltuite atunci 35 de milioane de lei.
XS
SM
MD
LG