Linkuri accesibilitate

Porgram finanţat de Organizaţia Internaţională pentru Migraţie pentru doar muncitorii stabiliţi ilegal în afara ţării.Începând cu anul 2007, peste 600 de migranţi moldoveni care munceau ilegal în afara ţării au fost asistaţi să revină în Republica Moldova, cu suportul Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM). Cu unul dintre ei, originar din satul Ulmu, raionul Ialoveni, a stat de vorbă colega noastră Diana Răileanu.


Sătenii de la Ulmu ajung într-o jumătate de oră cu maşina din capitală. Tocmai din acest motiv majoritatea câştigă o bucată de pâine în Chişinău.

Cei care nu reuşesc să-şi găsească o slujbă „la oraş”, îşi încearcă norocul peste hotare. O asemenea decizie a luat-o şi Tudor Corcodel acum un an, când a hotărât să plece în Irlanda, pentru a-şi putea întreţine familia.

Planul bărbatului însă a eşuat: „Trei luni am fost, pe urmă m-am întors pentru că cu lucrul era cam problemă şi m-am întors în ţară. Acasă e mai bine, lângă familie, lângă copii.”

Când a decis să revină acasă, Tudor Corcodel a apelat la ajutorul biroului local al Misiunii Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie, care i-a procurat un bilet de avion şi i-a oferit o sumă de bani pe care acasă a putut-o investi în uneltele necesare deschiderii unei mici întreprinderi de creştere a porcinelor.

Astăzi, spune Tudor Corcodel, nu ar mai pleca peste hotare, fiind sigur că şi în ţară se pot câştiga bani pentru un trai decent:

„Se poate, dacă este dorinţă. Sigur că se poate.”

Europa Liberă: Dar banii din program, oferiţi de OIM, pe ce i-aţi investit?

„În instrumente de construcţii, în materiale de construcţii, pentru servicii, pentru gospodărie.”

Europa Liberă: Restul sumei de unde aţi luat-o?

„Din salariul soţiei, am mai împrumutat...”

Europa Liberă: Şi câţi ani de zile a trebuit să puneţi de o parte salariul soţiei ca să-i puteţi investi în această afacere?

„Vreo doi, trei ani.”

Europa Liberă: Aţi văzut în Irlanda cum se fac afaceri?

„Acolo statul e mai aproape de cetăţeni, de cei care vor să realizeze ceva, la noi cu părere de rău e oleacă mai slăbuţ.”

Programul prin intermediul căruia Tudor Corcodel a revenit acasă este finanţat de Organizaţia Internaţională pentru Migraţie şi se adresează doar muncitorilor stabiliţi ilegal în afara ţării.

Din 2007, de când a fost lansat programul, sute de moldoveni s-au întors în Moldova şi au fost susţinuţi să-şi deschidă o mică afacere, explică Petru Pârnău, asistent de program în cadrul OIM:

„Aproape 80 % din imigranţii care vin din Irlanda, se întorc pentru că nu au de lucru. Ei vin, tatonează teritoriul, încearcă să se angajeze, dar până la urmă mulţi nu rezistă mai mult de un an.”

Europa Liberă: Dar care este suma pe care o pot primi prin acest program?

„Suma depinde de ţara în care ei se află. În Irlanda ea variază de la 600 de euro până la 2000 de euro. Se face profilul migrantului – dacă este vorba de o femeie gravidă sau cu copii suma este mai mare dar, repet, suma aceasta nu se dă în bani, dar se dă în bunuri.”

În opinia experților OIM, migranţii moldoveni ar fi mai motivaţi să revină acasă, dacă abilităţile şi cunoştinţele obţinute peste hotare ar fi recunoscute prin acte oficiale aici, în ţară. Ministrul muncii Valentina Buliga dă asigurări că până la sfîrșitul anului Republica Moldova ar putea valida profesiile pe care moldovenii le-au învățat printre străini:

„Statul va acredita calificările pe care le-au obţinut moldovenii noştri peste hotare, pentru că mulţi pe lângă profesia de bază pe care au avut-o aici, acasă, în străinătate au căpătat alte abilităţi, alte capacităţi, alte posibilităţi, şi noi suntem obligaţi, într-un fel, să le acredităm să demonstrăm, de fapt, că ei au o experienţă care poate fi realizată, aici, acasă. Acum avem o platformă de discuţii cu Ministerul Economiei, Ministerul Educaţiei, Ministerul Muncii, ca să vedem întreaga procedură, să fie specificat foarte clar care este procedura, care este documentul final care confirmă calificarea respectivă şi capacitatea persoanei de a fi angajată la un loc de muncă sau altul.”

Datele Biroului Naţional de Statistică arată că, anul trecut, aproape 360 de mii de moldoveni au plecat în străinătate în căutarea unui loc de muncă, lipsesc însă cifre care ar indica numărul moldovenilor care au revenit după ce au muncit în afară. În prezent, se estimează că aproape 40 la sută din forţa de muncă din Moldova se află peste hotare.
XS
SM
MD
LG